Nyt forslag: Kvinder i hovedstaden skal have mere hjælp til at blive gravide

Regionen vil have resten af landet med på et forslag om at øge gratis hjælp fra tre til seks behandlinger.

Hvis de andre danske regioner vil være med, vil Region Hovedstaden give fertilitetspatienter op mod seks gratis forsøg med reagensglasbehandlinger istedet for tre. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

I fremtiden vil der måske være større chance for at blive gravid ved hjælp af reagensglasbehandlinger fra det offentlige.

I dag kan fertilitetspatienter få tre gratis reagensglasbehandlinger på statens regning.

Men står det til sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, skal man kunne få op mod seks gratis behandlinger - alt efter en lægefaglig vurdering.

Den konservative formand for sundhedsudvalget, Christoffer Buster Reinhardt, mener, at det vil komme fertilitetspatienter og den offentlige pengekasse til gode at kunne tilbyde op mod seks behandlinger.

- Hvis der ikke har været succes inden for de første tre forsøg, har det jo egentligt bare været spildte penge, siger han.

- Det giver ikke mening at tilbyde den samme behandling

Succesraten for at føde et barn ved hjælp af tre reagensglasbehandlinger er 64 procent.

Får fertilitetspatienter derimod op mod seks forsøg, skønner sundhedsudvalgets arbejdsgruppe, at succesraten vil være 83 procent.

Søren Ziebe, der er klinikchef på rigshospitalets fertilitetsklinik og professor på Københavns Universitet, mener, at udsigten til en højere succesrate skyldes, at lægerne får en større pallette at arbejde med.

Og det er en god nyhed, for der er brug for at kunne tilpasse behandlingen til patientens behov.

- Når man ved, at evnen til at få børn falder med kvindens alder, giver det ikke mening at tilbyde den samme behandling til en 20-årig og en 38-årig, siger han.

Fjerner stressfaktoren

Hvis antallet af gratis behandlinger bliver sat op, vil det være en stor gevinst for kvinder med fertilitetsproblemer, mener Tina Teglgaard, der er fertilitetsterapeut og frivillig i Foreningen for Ufrivilligt Barnløse.

- Det er videnskabeligt bevis, at stress er den største faktor for, at kvinder har svært ved at blive gravide. Så det vil fjerne en stor del af stressen for dem, siger hun.

Om stress er den største fakta, er der dog delte meninger om. Ifølge en analyse der har kigget på en række studier om stress og graviditet, kan der ikke drages den konklusion.

Tina Teglgaard oplever dog, at mange af hendes klienter føler sig udkørte og usikre, når de skal i gang med det sidste gratis forsøg.

- Så skal man til at starte forfra med nye læger og ud og bruge rigtig mange penge, siger Tina Teglgaard.

Dog mener hun, at det større antal behandlinger ikke må gå forud for kvaliteten.

Forslaget skal behandles på et regionsrådsmøde i Region Hovedstaden tirsdag den 22. oktober, men selv om det får et flertal dér, afhænger udbredelsen stadig af, om landets øvrige regioner vil være med.

- Hvis vi bare indfører det i Region Hovedstaden, vil man som kvinde i andre dele af landet bare kunne tage herover. Det vil betyde, at vores venteliste til fertilitetsbehandling eksploderer, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Derfor ønsker sundhedsudvalget at tage forslaget videre til Danske Regioner og Folketinget.

I Region Syddanmark er Poul-Erik Svendsen, der er formand for sundhedsudvalget, imidlertid ikke afvisende overfor ideen.

- Men det må være sådan, at de fem regioner bliver enige om det, og i deres budgetter finder de midler, der skal til, siger han.

Det vil sundhedsudvalget i Region Hovedstaden:

  • I dag kan man som fertilitetspatient få tre gratis forsøg på at blive forældre ved hjælp af reagensglasbehandlinger.

  • Hvis man ikke lykkedes med at blive gravid af de tre forsøg, må man selv ud og købe tre nye forsøg på en privat fertilitetsklinik, hvor det kan koste omkring 50.000-70.000 kroner for tre forsøg.

  • Nu ønsker sundhedsudvalget i Region Hovedstaden at ændre antallet af gratis forsøg fra tre og op til seks - alt efter lægefaglig vurdering.

  • Men forslaget vil kun blive udbredt, hvis de andre fire regioner vil være med til at hæve antallet af forsøg.

  • Bliver forslaget gennemført, vurderer sundhedsudvalget at det årligt vil koste omkring 13,5 millioner kroner i Region Hovedstaden.