Nyt lovforslag: Demente skal kunne tvangsbehandles

Et nyt lovforslag vil gøre det lovligt for blandt andet læger og tandlæger at bruge tvang over for en række patienter.

Hvis tvangbehandling bliver en realitet, så er det vigtigt at klæde medarbejderne ordentligt på, siger Mette Olsen, som er centerleder på plejecentret Peder Lykke Centret på Amager. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Tvangsbehandling kan blive en realitet for personer med demens og svært handicappede.

Et nyt lovforslag vil nemlig gøre det muligt at anvende tvang overfor patienter, der er fyldt 15 år, og som permanent mangler evnen til at give informeret samtykke til behandling.

Tvangsbehandlingen kan blandt andet komme på tale, når såkaldte inhabile personer skal have taget en blodprøve eller ordnet deres tænder.

Det er blandt andet personer, der lider af demens, der kan blive berørt af lovforslaget. Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, er dog positiv over for lovforslaget:

- Det er ikke fordi, at de ikke ønsker behandling. Det er simpelthen fordi, de ikke forstår, hvad der skal foregå. Det er ganske almindelige behandlingsformer, som alle med sund fornuft ville sige ja til, og hvis man ikke får behandlingen, så vil sygdommen forværres, siger Nis Peter Nissen.

Men hvis lovforslaget bliver en realitet, så er det vigtigt at klæde medarbejderne ordentligt på, siger Mette Olsen, som er centerleder på plejecentret Peder Lykke Centret på Amager.

- Det er vigtigt, at vi får den rigtige vejledning. Materialet skal også målrettes til sundhedspersonale, så vi kan gøre det allerbedste for de her mennesker, siger Mette Olsen.

Det bakkes op af Danske Handicaporganisationer, som også påpeger, at der skal være fokus på sundhedstjek.

- Vi vil gerne have, at der sættes fokus på forebyggelse via sundhedstjek, hvor man sørger for, at de her mennesker, der er inhabile, bliver hjulpet inden, at det kommer så vidt, at det bliver nødvendigt med tvangsbehandling, siger Thorkild Olesen, som er formand for Danske Handicaporganisationer.

Lovforslaget skal til behandling i Folketinget d. 26. april 2017.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.