Nyt projekt: Sunde madkasser til ældre skal give færre indlæggelser

To kommuner i hovedstadsområdet vil forsøge at mindske antallet af genindlæggelser ved hjælp af sund kost.

En såkaldt 'måltidskasse' med sund og nærende mad til ældre borgere skal sikre, at færre bliver genindlagt. Projektet kører i Albertslund og Vallensbæk kommuner. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Risikoen for genindlæggelse kan være højere, hvis man som ældre borger ikke får det rigtige mad, når man kommer hjem.

Derfor er blandt andre Albertslund og Vallensbæk Kommune sammen med Metropol og Det Danske Madhus gået i gang med et nyt ernæringsprojekt, der skal øge trivslen hos ældre i eget hjem og samtidig reducere antallet af genindlæggelser.

Ved at lave måltidkasser til de ældre, som bliver leveret til hjemmet, vil de sørge for, at de ældre får den rette næring.

Og ifølge Steen Christiansen (S), der er borgmester i Albertslund Kommune, så kan sund, nærende kost være en god investering.

- Vi kan se ud fra tallene, at vi ofte genindlægger de ældre. Derfor prøver vi at satse på kosten, fordi vi kan se, at de ældre kommer sig hurtigere, og de kommer sig bedre, hvis de spiser rigtigt efter en indlæggelse, siger han og fortsætter:

- Det kan forebygge, at borgeren bliver genindlagt simpelthen, fordi de får den rigtige kost.

Ældre, som har været indlagt, har behov for måltidskasser, som indeholder mere end to måltider, når de kommer hjem fra hospitalet, fortæller Anne Marie Beck, der er docent på Metropol.

- Når man som en gammel borger kommer hjem, kan man have behov for sådan en kasse, som dækker alle døgnets måltider, siger hun.

Når kasserne er færdigudviklede, vil Metropol udbrede deres viden og kasserne til resten landet, fortæller Anne Marie Beck.

- Vi regner med at udvikle kasserne, sådan så andre kommuner kan prøve dem af, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.