Økologisk spisemærke hitter i hovedstaden

Over halvdelen af stederne med spisemærket er placeret i Region Hovedstaden.

Det Økologiske Spisemærke blev introduceret af Fødevarestyrelsen i 2009. Arkivfoto (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Guld, sølv og bronze.

Sådan inddeler Fødevarestyrelsen spisesteder og kantiner, der gerne vil være delvist økologiske, alt efter om det er 30, 60 eller 90 procent af deres ingredienser, der er økologiske.

Spisemærket hænger især i kantiner og spisesteder i Region Hovedstaden, hvor over halvdelen af økologiske mærker er blevet uddelt.

Men selvom det i mange tilfælde kun er 30 procent af spisestedets ingredienser, der er økologiske, så gør mærket en stor forskel.

Det mener Maria Dyrby Nielsen, akademisk medarbejder i Fødevarestyrelsen, i hvert fald.

- Det gør det nemmere for mange, hvis de kan starte stille og roligt ud med 30 procent og så senere få mere økologi, siger hun.

Hvis økologien skal blive mere almindelig, er det vigtigt, at folk kan vælge økologi flere steder end i supermarkedet, mener hun.

- Vi ved, at 78 procent af de danske forbrugere gerne vil kunne vælge økologiske måltider, når de er ude at spise. Samtidig ved vi også, at det er vigtigt for en del børnefamilier, at de kan vælge økologi til, når de skal finde daginstitutioner eller skoler til deres børn, siger hun.

Men det kan være svært at gøre alt økologisk i en kantine, uden det bliver dyrt.

Det oplever Jenni Ragnvald, der er køkkenassistent i Børnehuset Trolde i Kongens Lyngby.

Derfor er hun glad for, at Fødevarestyrelsen tildeler Det Økologiske Spisemærke i både guld, sølv og bronze. Børnehuset Trolde har selv modtaget ét i sølv.

- For eksempel kan økologisk kød være virkelig dyrt. Derfor er det rart, at man kan vælge, hvilke ingredienser der skal være økologiske. Samtidig ved forældrene, at deres børn får sund mad, uden det bliver for dyrt, siger Jenni Ragnvald, som oplever, at det kan være svært at få alle varer økologiske hele året rundt.

- Det vigtigste er, at man kan lave så varieret mad som muligt ud fra sæsonvarerne. Derfor har vi Det Økologiske Spisemærke i sølv, siger hun.

Forsker: Økologi går lys fremtid i møde

Også Jørgen Dejgård Jensen, der forsker i forbrug og fødevarer på Københavns Universitet, er tilfreds med, at spisesteder får Det Økologiske Spisemærke, selv om de ikke er 100 procent økologiske.

Det har nemlig været med til at udbrede økologien endnu mere, vurderer han.

- Hvis man kan nøjes med at omlægge grøntsagerne eller mejeriprodukterne til økologi, så kan man komme op på bronze eller sølv uden at skulle betale de helt høje merpriser for produkterne, siger han.

Ifølge forskeren bliver det kun mere almindeligt med økologi i fremtiden, især nu hvor store kantiner og køkkener vil være med.

- Storkøkkener, restauranter, kantiner og andre offentlige køkkener udgør faktisk en stor del af det samlede forbrug af fødevarer i Danmark, så det betyder en hel del, at de kommer med, siger han.