Oles andelsforening blev opkøbt af investor: 'Det handlede om kroner og ører'

Andelsboligforeninger er også blevet et mål for investorer.

Ole Foldberg i gården hos sin tidligere andelsboligforening, som på forhånd afviste at sælge til udenlandske investorer som Blackstone. (Foto: Peter Bye Andersen © Dr København)

Beboerne i A/B Kanslerhus på Østerbro i København har været herrer i eget hus siden 2013.

Men i sommer ændrede det sig.

Pensionskassen PFA Pension købte den røde murstensbygning for et ukendt millionbeløb.

Det hele startede med en uopfordret henvendelse fra erhvervsmægleren Colliers, og mange møder og diskussioner senere var andelsboligforeningen historie.

Det fortæller Ole Foldberg, der var bestyrelsesformand for A/B Kanslerhus, men som nu er flyttet fra ejendommen.

- Det handlede om kroner og ører. Vi kunne få lov til at blive boende, få en lavere husleje og ikke sætte lejligheden i stand ved fraflytning, siger han og tilføjer, at dyre renoveringsopgaver også var medvirkende til salget.

Kanslerhus på Kanslergade i København. (Foto: Peter Bye Andersen DR © Dr København)

I løbet af de seneste par år er flere københavnske andelsboligforeninger blevet solgt til investorer.

Dermed er det altså ikke kun udlejningsejendomme, som investorer bruger millioner af kroner på.

DR har tidligere fortalt om særligt udenlandske investorer, der har storopkøbt ejendomme for at renovere dem og sende huslejen på himmelflugt.

Blandt andet fordi man med den eksisterende lov (paragraf 5, stk. 2) kan sætte huslejen op efter renoveringen.

Tal fra erhvervsmægleren Colliers viser, at virksomheden i 2017 var involveret i handler med andelsboligforeninger for cirka 320 millioner kroner.

I 2018 lå tallet på en milliard, og i år er der til og med tredje kvartal købt for omkring 520 millioner kroner.

Pres på andelshaverne

Hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF, er direktør Jan Hansen bekymret over udviklingen.

Han mener, at investorerne vil udnytte den omdiskuterede 5.2-paragraf og sende huslejen i vejret.

- Investorerne vil gerne tjene penge på ejendommene. Derfor varsler de huslejestigninger og moderniserer lejligheder, siger Jan Hansen, der frygter, at antallet af billige boliger skrumper i fremtiden.

Samtidig kritiserer han måden, andelsboligforeningerne kan blive solgt på, hvor advokater og mæglere uopfordret kontakter foreningerne.

Ifølge direktøren kan det skabe splid i en forening, når ideen ikke er vokset i egen have.

- Dem, der vil forblive andelshavere, mærker et pres fra dem, der vil ud af foreningen. Et pres for at stemme for en opløsning. Det er ikke sundt for klimaet i ejendommen, siger han.

Hør Ole Foldberg fortælle om de overvejelser, han gjorde sig, da de valgte at sælge andelsforeningen:

DR har været i kontakt med Colliers, men de ønsker ikke at stille op til interview.

Hos PFA Pension, der har købt tre andelsboligforeninger, kalder ejendomsdirektør, Michael Bruhn, fremgangsmåden 'uhensigtsmæssig', og han afviser, at PFA har bedt mæglerne opsøge andelsboligforeningerne.

Til gengæld er han uenig i ABF's udlægning af, at opkøb af andelsboligforeninger skaber færre billige boliger.

- Hvis en lejlighed bliver ledig, uden at der er gjort noget ved den i 30 år, vil vi sætte lejligheden i stand. Men det bliver inden for reglerne i lejelovgivningen, siger han.

- Andelsboliger er ikke billige boliger i dag. Man betaler rask væk 2000 kroner pr. kvadratmeter, hvis du medtager ydelsen på lånet og boligafgiften, siger Michael Bruhn.

Ekspert: 'Iøjnefaldende'

Hos Boligøkonomisk Videncenter kalder direktør Curt Liljegren investorernes nyfundne interesse for velfungerende andelsboligforeninger for 'iøjnefaldende'.

Hvis det fortsætter, og breder sig, kan det få betydning for det københavnske boligmarked.

- Det vil udfordre andelsboligformen som det billigere alternativ til ejerlejligheden. Så bliver de til private udlejningslejligheder, som vil blive istandsat og få en højere husleje, siger Curt Liljegren.

Alligevel har Ole Foldberg som tidligere bestyrelsesformand for A/B Kanslerhus svært ved at forstå, hvordan salget af andelsboligforeningen kan bidrage til et boligmarked, hvor det er svært for almindelige mennesker at få råd til at betale for en bolig.

- Huslejen var også blevet højere, hvis vi var forblevet en andelsforening, fordi vi skulle betale for forbedringer. Og vi var dyre i forvejen. Det var ikke for hvem som helst, siger Ole Foldberg.