Olle og andre ældre flytter i sommerhus: Det er en økonomisk joker, advarer borgmester

Sommerhus-borgmester vil have en ny udligningsreform, som tager højde for de mange ældre, der flytter i sommerhus.

Olle Sommer og hans kone leder i disse dage efter et sommerhus. (Foto: Kristoffer Poulsen)

71-årige Olle Sommer spadserer igennem det enorme sommerhusområde i den nordlige del af Gribskov Kommune.

Han og konen er i disse dage på jagt efter et sommerhus. Det skal blive deres nye helårsbolig i stedet for parrets nuværende adresse i Annisse i den sydlige del af kommunen.

- Det vil betyde en markant mindre husleje for os, og så har vi hele vores netværk i det her område. Vi spiller bridge i Tisvildeleje, whist i Vejby, og så har vi stavgangsklub hver torsdag i Tisvilde Hegn. Så vi er allerede en aktiv del af lokalmiljøet, forklarer Olle Sommer.

Og han og hustruen er langt fra alene. Stadig flere ældre danskere flytter i disse år permanent ind i et sommerhus.

Men selvom de nye borgere er blevet budt varmt velkommen af flere borgmestre i landets sommerhus-kommuner, så har tendensen også en bagside. Sådan lyder det nu fra Anders Gerner Frost, borgmester for lokallisten Nyt Gribskov i Gribskov Kommune, som huser Danmarks næststørste sommerhusområde.

- De mange sommerhuse er en økonomisk joker. Vi ved, hvor mange ældre borgere der bor i kommunen nu, men hvor mange af sommerhusene, der fremover vil blive brugt som helårsbolig af pensionister, det er meget svært at forudse, forklarer Anders Gerner Frost.

Dermed kan det altså være svært for Gribskov Kommune at vide, hvor store udgifter man vil få til ældrepleje i fremtiden. Anders Gerner Frost mener derfor, at man på Christiansborg bliver nødt til at tage højde for de udfordringer, som Gribskov og andre sommerhus-kommuner står med.

- Hvis ikke man får indtænkt de her demografiske ændringer i en ny udligningsreform, så får vi meget svært ved at levere den kernevelfærd, som vi rigtig gerne vil levere, mener Gribskov-borgmesteren.

Det ønske er kommunalordfører for Socialdemokraterne Magnus Heunicke åben overfor.

- Det nuværende udligningssystem er forældet og forfejlet. Og de kommuner, der får tilflytning af mange ældre, som vi ved bliver en udgift, de skal have økonomisk mulighed for at løfte den udgift, mener socialdemokraten.

Til gengæld er der ikke meget hjælp at hente hos Jan E. Jørgensen, der er kommunalordfører for Venstre.

- Jeg har endnu til gode at møde en kommune, der er tilfreds med udligningsordningen. Nogle synes, de betaler for meget, imens resten synes, at de får for lidt. Men jeg må bare sige, at udligningen jo allerede i dag tager hensyn til, hvor gamle en kommunes borgere er, siger han.

Olle Sommer bor allerede i Gribskov, så han og konen kommer ikke til at betyde en ny uforudset udgift for kommunekassen. Alligevel skal Anders Gerner Frost ikke forvente nogen opbakning herfra.

- De, der flytter ind i sommerhusene, bidrager jo med skatter. Desuden kommer folk med en fornuftig økonomi, det beviser man jo, når man køber et hus, siger Olle Sommer og fortsætter:

- Er det et sommerhus, man har i forvejen, har det betydet en løbende indtægt for kommunen. Så de udgifter, kommunen får, må samlet set være begrænsede i forhold til de indtægter, man opnår ved at få nogle flere indbyggere, mener Olle Sommer.