Opråb fra beredskab: Lad nu være med at gå ud på isen!

Mennesker og dyr går stadig ud på usikker is. I dag måtte en hund trækkes op af Utterslev Mose.

En hund er drattet igennem isen i Utterslev Mose i morges. Den bliver reddet op af Hovedstadens Beredskab og er hurtigt på benene igen. Video: Hovedstadens Beredskab

Isen er usikker, og man skal ikke bevæge sig ud på den.

Så enkelt er budskabet fra Hovedstadens Beredskab, der stadig oplever, at folk tripper ud på den tynde is, som flere steder dækker hovedstadens søer og kanaler.

- I torsdags havde vi den seneste hændelse, hvor en mand drattede igennem isen i kanalen ved Torvegade (på Christianshavn, red.), og hvor vores køretøjer måtte fiske ham op, siger Michael Møller, der er vagthavende operationschef.

Næsten samme sted - i kanalen ved Overgaden Oven Vandet på Christianshavn - faldt en mand også igennem isen den 3. marts, og den 24. februar gik en syvårig dreng igennem isen ved Kobbelvænget i Brønshøj/Husum.

Også i Tingbjerg er en person gået igennem isen i Fæstningskanalen i løbet af den korte danske isvinter.

Folk ringer om hunde og svaner

Og her til morgen gik det så galt igen – denne gang i Utterslev Mose nordvest for København. Her var det dog en hund, som isen brød sammen under.

Igen blev reddere tilkaldt, og som man kan se på Beredskabets egen video herover, endte det hele godt.

- Den var kold, men den blev glad for at se sin ejer, fortæller Michael Møller om den firbenede, der hurtigt er på benene igen.

Redderen bevæger sig ud på en slags slæde på isen, som fordeler vægten, så isen ikke knækker, selv om den er tynd. Og hvis et menneske eller et dyr skal reddes i land, kan man også bruge slæden til det.

Det er ikke første gang denne vinter, at beredskabet er kaldt ud for at fiske firbenede op af iskoldt vand – på trods af, at isen er usikker.

- Vi har haft alt muligt i forbindelse med isen. Nogle gange har vi fået meldinger om, at hunde løb rundt på isen. Andre gange har det været svaner – eller børn, som meldingerne har gået på, siger Michael Møller.

- Der er også folk, der har ringet og sagt, at svanerne er frosset fast, men når vi er kommet frem og har nærmet os dem, så er de lettet og fløjet hen til de andre svaner.

Isen er usikker i København

Hvis man vil anmelde, at en person er faldet gennem isen, opfordrer han folk til at ringe 112 fra 112-appen. For gør man det, kan beredskabet med det samme se den nøjagtige lokation for uheldet.

Ifølge Københavns Kommune er der ingen steder, hvor isen er sikker at træde ud på - men skulle man alligevel være i tvivl, så er rådet at kigge efter et skilt.

- Før i tiden var der et skilt, hvor der stod færden på isen forbudt, i dag er det omvendt. Der skal faktisk skiltes med, at man må færdes på isen, har Riad Tolba, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi tidligere sagt til DR Nyheder.

Isen skal være 16-18 centimeter tyk, før Københavns Kommune giver grønt lys til færden på isen – men foreløbig kommer det ikke til at ske: Temperaturen stiger nemlig, og nedbør vil kun falde som regn i de næste par dage.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.