Overborgmester vil af med brændeovnen: 'Den er hyggelig, men unødvendig'

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil kunne forbyde brændeovne. Forslaget får en lunken modtagelse på Christiansborg.

Der er 16.000 brændeovne i København, hvor 99 procent af alle boliger har fjernvarme. Derfor er brændeovnene ikke bare skadelige, de er unødvendige, mener overborgmester Frank Jensen (S). (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Den knitrende lyd og det hyggelige lys fra en brændeovn skal være fortid i mange hjem. I hvert fald hvis det står til Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

En brændeovn er nemlig ikke kun hyggelig, den er også en stor kilde til luftforurening. Derfor vil Frank Jensen have landspolitikerne på Christiansborg til at tage stilling til et forslag, der skal udfase brændeovnen i hjem med fjernvarme.

- Brændeovne er hyggelige, men de er ikke nødvendige i en by som København, hvor 99 procent af ejendommene har dejlig, klimavenlig fjernvarme, siger Frank Jensen, som påpeger at brændeovnen er storsynder, når det kommer til partikelforurening.

Overborgmesteren foreslår, at landets kommuner skal have lov til at nedlægge forbud mod, at der etableres brændeovne i ejendomme, der har fjernvarme.

Derudover vil Frank Jensen ændre den eksisternende skrotordning, så der kun udbetales penge til dem, som helt dropper at have brændeovn.

Frank Jensen mener ikke, at forslaget begrænser sig til hovedstaden.

- Det her er et nationalt problem, som særligt rammer byerne, hvor vi bor meget tæt. I fyringssæsonen er der simpelthen en em af os over villakvarterne, som betyder, at forældre har svært ved at lægge deres børn til at sove udenfor, siger Frank Jensen.

Som at fjerne alle biler

Forslaget får opbakning fra Rådet for Grøn Omstilling og formand Kåre Press-Kristensen.

- Forslaget rammer næsten alle de rigtige parameter, hvis man skal sætte en stopper for forureningen fra brændeovne, siger han.

Og effekten af et brændeovnsforbud vil være betydelig.

- Brændeovnene partikel-forurener utrolig meget. Hvis man fjernede alle brændeovne i København, vil det have samme effekt, som hvis man fjernede al biltrafik, siger Kåre Press-Kristensen.

Lunken modtagelse på Borgen

Trods de positive effekter, får forslaget en blandet modtagelse på Christiansborg.

Frank Jensens partikollega Mette Gjerskov, der er socialdemokraternes miljøordfører, er ikke helt afvisende.

- Der skal gøres noget med brændeovne. Men vi er ikke helt i mål med, hvad der skal gøres. Derfor vil jeg hverken sige ja eller nej til Frank Jensens forslag, men vi lytter meget gerne til, hvad han siger, lyder det fra Gjerskov.

Hos Venstre vil miljøordfører Jacob Jensen hellere bruge kræfterne på at komme af med de gamle brændeovne.

- Jeg er ikke tilhænger af et forslag imod nyetablering af brændeovne. Der er en bekymring for partikelforurening, men det er primært et problem med de ældre brændeovne, siger Jacob Jensen.

Heller ikke miljøordfører for de konservative, Mette Abildgaard, bakker op om Frank Jensens forslag.

- Lige nu er der nogle meget spændende forsøg i gang, som viser, at man kan bruge filtre, der kan reducere udledningen fra brændeovne. Og kan man i stedet stille krav om brug af det, så mener jeg, at det er en bedre fremgangsmåde end et forbud, siger Mette Abildgaard.

Hos SF vil miljøordfører Carl Valentin ikke vurdere det konkrete forslag, men han mener generelt, at antallet af brændeovne skal reduceres.

- Brændeovne har store konsekvenser for vores sundhed. Derfor synes jeg også, at kommunerne skal have mere frit spil i forhold til at beskytte deres borgere. Det må være rigtig træls at være borgmester og ikke kunne føre den politik, man gerne vil, fordi Folketinget blokerer, siger Carl Valentin.

Facebook
Twitter