Overlæge: Forældrepres til brug af antibiotika kan give alvorlige sygdomme hos børn

Læger presses af forældre til overdreven brug af antibiotika i børns første leveår. Sukkersyge, overvægt og astma kan være nogle af konsekvenserne.

Det kan have konsekvenser i form af sygdomme, hvis børn ikke får lov til at udvikle deres egen bakterieflora, når de er helt små. (Foto: © jynmeyer, stock.xchange)

Et pres fra forældre, der har travlt og hurtigt ønsker deres børn raske, får læger i Region Hovedstaden til at give helt små børn mere antibiotika end godt er.

En rundspørge blandt 600 praktiserende læger i regionen viser ifølge Berlingske, at 74 procent af lægerne i hovedstaden oplever at blive presset til at udskrive antibiotika.

Det bekymrer ledende overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Herlev-Gentofte Hospital Jens Otto Jarløv, der mener, at et forhøjet brug af antibiotika hos helt små børn kan have forbindelse til sygdomme som sukkersyge og astma, og derudover kan medføre overvægt.

- Det er ekstra kritisk, når børnene er helt små, fordi børnene her skal danne deres egen bakterieflora, og griber man ind i naturen på den måde, ja så ændrer man jo bakteriefloraen i en måske uheldig retning, siger han.

Og Ifølge Jens Otto Jarløv kan forældre, der har travlt med at skulle tilbage på arbejde, presse lægerne.

Men det gør ikke, at lægerne kan fralægge sig deres ansvar, mener han.

- Lægerne har selvfølgelig et stort ansvar her, men det mener jeg så sandelig også, at de tager, siger Jens Otto Jarløv.

62 procent af lægerne i Region Hovedstaden oplever, at forældre sjældent har viden om, at børn oftest ikke bliver hurtigere rask af at få antibiotika ved lette bakterie-infektioner, viser rundspørgen fra Herlev Hospital ifølge Berlingske.