Overlæge har sagt op i protest over forholdene på fødegangen i Roskilde: 'Jeg kan ikke stå inde for det længere'

- Den fantastiske fødeafdeling er blevet sparet i stykker, skriver læge Bjarke Lund Sørensen i et opslag på Facebook.

Bjarke Lund Sørensen har i flere år arbejdet som overlæge på fødselsafdelingen i Roskilde. Nu er det slut. (Foto: (Privat foto))

Det var en oplevelse en lørdag nat i Bjarke Lund Sørensens sommerferie sidste år, der blev afgørende for det valg, han nu har taget.

Han har sagt sit job op som fødselslæge på Sjællands Universitetshospital i Roskilde i protest mod forholdene på fødegangen.

Oplevelsen, der fik ham til at sige op og derefter ytre sig offentligt, startede, da han hjemme lå og sov, men blev ringet op af sin lægekollega, der bad ham om at komme med det samme. Fødegangen var "lagt ned" af fødsler, lød det ifølge Bjarke Lund Sørensen fra kollegaen i den anden ende af røret.

Synet, der mødte Bjarke Lund Sørensen, da han kom ind på fødegangen, var voldsomt. Ifølge ham lå der fødende kvinder "overalt", og der var alt for få jordemødre og læger til at tage sig af dem, husker han.

- Det lignede nærmest krig. Det lignende de forhold, jeg har arbejdet under i Afrika. Det var så ubehageligt og ekstremt presset for alle, siger Bjarke Lund Sørensen.

Han startede med at trøste en studerende, der var chokeret over at stå alene med en blødende kvinde. På flere fødestuer konstaterede han også, at kvinder lå alene.

Ifølge Bjarke Lund Sørensen er det episoder som denne, der gør, at han nu, efter flere år på fødegangen i Roskilde, har sagt op.

- Jeg kan ikke stå inde for at være med til at drive en fødeafdeling, som er så beskåret på ressourcer, siger han.

Opsigelsen, som formelt blev indgivet i januar, er en protest mod flere år med besparelser og manglende jordemødre, som ifølge Bjarke Lund Sørensen har presset afdelingen i bund.

- Jeg tror, at mange fødende har oplevet pressede og stressede jordemødre, der løber hurtigt. Der opstår under de forhold situationer, hvor sikkerheden bliver sat på spil, siger Bjarke Lund Sørensen.

Bjarke Lund Sørensen fortæller, at han flere gange både mundtligt og skriftligt har advaret hospitalsledelsen om forholdene. DR har set det materiale, som Bjarke Lund Sørensen refererer til.

Han ærgrer sig over, at der er ikke sket væsentlige forandringer, og nu kaster han håndklædet i ringen.

- Jeg synes, det er urimeligt, at det område ikke bliver prioriteret mere. Specielt jordemødrene, men selvfølgelig også læger og sygeplejersker, bliver presset til at arbejde under nogle forhold, som ikke er sunde. Vi kan ikke leve op til de standarder, som de fødende har fortjent, siger Bjarke Lund Sørensen.

Meldingen om opsigelsen kommer, efter at DR tidligere på ugen kunne fortælle, at samme fødeafdeling vil flytte 45 fødende om måneden til andre hospitaler på grund af jordemodermangel.

Flytningen af kvinderne sker for at sikre patientsikkerheden for de fødende, lød det fra Region Sjælland i forbindelse med historien.

Også jordemødrene på afdelingen har forsøgt at råbe op om de pressede forhold på afdelingen. I perioden fra 2019 til marts 2022 har de sendt fire bekymringsskrivelser til hospitalsledelsen. Blandt andet dette:

I Overlægerådet i Region Sjælland mener man, at opsigelsen fra Bjarke Lund Sørensen bør få ledelsen til at se sine forhold efter i sømmene.

- Det er rigtig alvorligt, når overlæger går med begrundelse i noget fagligt. Så er man nødt til at se på årsagerne til det, siger formand Bjarne Hjaltalin.

Formand for sygehusudvalget i Region Sjælland Anne Møller Ronex er klar til at se på, hvad man kan gøre for at ændre forholdene:

- Det er pressede arbejdsforhold. Og nu skal der inden for det næste år lægges kræfter i at finde ud af, hvordan vi sikrer jordemødrene tid til deres kerneopgave, siger hun.

Hos Hospitalsledelsen på Sjællands Universitetshospital er man ærgerlig over Bjarke Lund Sørensens opsigelse.

- Det er rigtig beklageligt, at han (Bjarke Lund Sørensen, red.) vælger at sige op. Vi mangler rigtig mange jordemødre, og vi mangler også fødselslæger. Vi er inde i en periode nu, hvor vi er ved at forsøge at genopbygge afdelingen. Men det er rigtig svært at rekruttere, og derfor er det jo superærgerligt, at en af vores gode fødselslæger har valgt at forlade afdelingen, siger Henrik Møller, der er lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.

- Han er jo ikke den eneste speciallæge, der har forladt afdelingen. Flere læger har sagt op det sidste halvandet år. Har I været gode nok til at lytte til de mange bekymringshenvendelser, der er kommet fra både ham og jordemødre siden 2018?

- Man har måske ikke altid været god nok. Men jeg synes faktisk, vi har forsøgt at lytte. Vi har haft talrige møder med jordemødrene, hvor vi, i samarbejde med dem, er kommet frem til en plan for, hvordan vi skal begynde at skabe nogle gode arbejdsforhold, siger Henrik Møller.

Selvom Bjarke Lund Sørensen har fået flere jobtilbud efter sin opsigelse, har han lige nu valgt ikke at tage et nyt job. Han har brug for at sunde sig og tænke sig om. Men han er ikke i tvivl om, at hvis der sker mærkbare ændringer i afdelingen, vil han have mod på at vende tilbage.

- Det har været et rigtig godt sted med stor faglighed. Men lige nu har man simpelthen sparet afdelingen i stykker, siger han.