På job efter 22: Unge arbejder på tidspunkter, de ikke må

Jobpatruljen har set en del eksempler på, at unge arbejder efter klokken 22.

Især i hovedstadsområdet oplever Jobpatruljen, at unge arbejder til senere, end de må. Det skyldes, at en del butikker holder længe åbent. Arkivfoto (Foto: Axel Sch¸tt © Scanpix)

Mange unge bruger ferien på at tjene ekstra penge i et supermarked, en iskiosk eller et helt tredje sted.

Men Jobpatruljen, der i disse dage kører sommerlandet tyndt for at tjekke virksomhederne efter i sømmene, oplever flere eksempler på, at rettighederne bliver overkredet for unge under 18 år.

Ifølge jobpatruljekoordinator Jonathan Tümmler er det sket, efter lukkeloven er trådt i kraft og en del butikker holder døgnåbent. Der er nemlig særlige restriktioner på, hvornår på døgnet unge under 18 år må arbejde.

- Vi har desværre set en del eksempler på, at de unge arbejder efter klokken 22, selvom det ikke er lovligt. I nogle tilfælde får de ikke løn for det arbejde, de laver efter klokken 22, siger han.

Derfor er Jobpatruljen i disse uger gået til kamp for de unges rettigheder og har medbragt flyers og spørgeskemaer for at informere de unge.

- Når vi opdager, at der er nogle ting, der ikke er i orden, så informerer vi både de unge og cheferne. Hvis det står helt galt til, så tager vi kontakt til myndighederne, siger Jonathan Tümmler.

Det glæder formanden for hotel- og restaurantforeningen Horesta, Jens Zimmer Christensen, at Jobpatruljen minder virksomhederne om deres ansvar.

- Det er specielt vigtigt at overholde ungarbejdernes rettigheder. Det er ofte deres første job og et vindue ind til arbejdsmarkedet. De har krav på beskyttelse og ordentlig behandling, siger han.

Ifølge Jens Zimmer Christensen vinder både arbejdsgiveren og ungarbejderne, hvis de unge bliver behandlet så godt som muligt.

- Det skulle jo gerne være sådan, at de får lyst til at tage en uddannelse indenfor denne branche. Det kommer de ikke til, hvis de oplever dårlig behandling fra starten, mener han.

Sidste år besøgte Jobpatruljen cirka 10.000 virksomheder i hele landet og lavede interviews med over 3.000 fritidsjobbere.

Hvornår må unge fritidsjobbere være på arbejde?

  • Er du 13-17 år og går i skole, skal du have en sammenhængende hvileperiode på mindst 14 timer i døgnet, og du må ikke arbejde i tidsrummet fra klokken 20 til klokken 6.

  • Er du 15-17 år, men går ikke længere i skole, skal du have en sammenhængende hvileperiode på mindst 12 timer i døgnet, og du må - som udgangspunkt - ikke arbejde fra klokken 20 til klokken 6. Undtagelser fra reglen er omdeling af dagblade fra klokken 5 om morgenen og arbejde i butikker og på tankstationer indtil klokken 22 om aftenen.

  • Kilde: HK

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter