Pædagoger til forældre: Drop tøj med trykknapper

Frygt for gigt i tommelfingrene får nu pædagogerne i københavnske vuggestuer til at opfordre forældre til at undgå trykknapper i børnenes tøj.

Hvis du sender dit barn i vuggestue med tøj med trykknapper i, skal du ikke forvente, at de bliver knappet. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Afleverer du poden i vuggestuen, kan du opleve at blive bedt om lade noget af børnetøjet blive derhjemme. Flere københavnske vuggestuepædagoger mener nemlig, at den

gentagne
bevægelse med trykknapper, der ofte er i børnetøj, øger deres risiko for at udvikle slidgigt. 

Det viser en rundringning, P4 København står bag. Derfor kan forældrene opleve, at det kun er en enkelt knap i børnenes tøj, der bliver knappet, eller at de helt opfordres til at undgå børnetøj med trykknapper.

Det er blandt andet i vuggestuen Barndommens Gade på Vesterbro. Her kan pædagogerne mærke konsekvenserne af trykknapperne.

Knapperne sætter sig i tommelfingrene

- Pædagogerne er særligt generet af det i deres tommelfingre, siger, siger pædagogisk leder Lis Winther. Derfor appellerer institutionen til forældrene om at give deres børn tøj på med færrest mulige knapper.

- Vi er dialog med forældrene blandt andet gennem nyhedsbreve, siger hun til P4 København.

Hvis forældrene alligevel trodser retningslinjerne, må de acceptere konsekvenserne, siger hun.

- Hvis der er for mange trykknapper, så knapper vi kun én, siger hun til P4 København.

Ikke noget belæg for frygten

Men pædagogerne kan tage det helt roligt, siger Jane Frølund Thomsen, der er overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bisbebjerg Hospital.

- Der er ikke noget belæg for at sige, at det øger risikoen for at udvikle slidgigt i fingrene. Der er ikke tale om en så kraftig bevægelse, at det i sig selv kan forårsage slidgigt, siger hun.

Facebook
Twitter