Artiklen er opdateret: Tidligere fremgik det ikke, at pædagogernes løn ikke var korrigeret for anciennitet. Vi har derfor opdateret artiklen med en faktaboks, der forklarer, hvordan tallene er trukket.
Dette betyder også at man ikke kan sige præcis, hvor stor forskellen er på lønniveauet kommunerne imellem. Derfor er de præcise beregninger artiklen tidligere indeholdte blevet fjernet.
Der mangler pædagoger til vuggestuer og daginstitutioner flere steder i landet.
Særligt i Nordsjælland, hvor leveomkostningerne kan være høje, har man problemer med at rekruttere til rød og grøn stue.
Det gælder blandt andet i den nordsjællandske kommune Rudersdal, hvor borgmester Jens Ive (V) tidligere har sagt, at man ikke vil kunne leve op til aftalen om minimumsnormeringer, som efter planen skal træde i kraft i 2024. Der er ikke nok pædagoger, påpeger han.
Men en af forklaringerne på den manglende tilstrømning kan også være lønnen.
For i Rudersdal er den gennemsnitlige årsløn for en pædagog lavere end i de fleste andre hovedstadskommuner. Det viser kommunale lønstatistikker, som DR har set på.
Det er et problem erkender Jens Ive. For samtidig med pædagogmanglen oplever kommunen et stort rykind af børnefamilier.
- Det strømmer ind med børnefamilier, også langt mere end nogen prognoser har kunnet forudse. Derfor har vi jo fuld damp på alle kedler med at opgradere på medarbejdersiden og på at opgradere på de fysiske rammer, siger Jens Ive.
Her har lønnen meget at sige, lyder det fra pædagogernes fagforening BUPL Nordsjælland.
- Som for alle andre, så er lønnen også en måde at blive anerkendt for sin opgaveløsning på. Og når man kan se, at man i nabokommunen kan tjene mere om året, så spiller det bestemt en rolle, siger formand for BUPL Nordsjælland Pernille Riis.
Derfor er den lavere løn et problem for Rudersdal kommune, lyder det fra BUPL.
- Det er jo dyrt at bo i Rudersdal. Så det er tit pædagoger, der også skal bruge penge på at transportere sig til kommunen, siger Pernille Riis og fortsætter:
- Så kan man stå af på S-togslinjen i Lyngby eller Allerød og få lidt mere ud af det, siger hun og understreger at de oftere og oftere ser pædagoger, der skifter job til nabokommuner, hvor lønnen er højere.
En attraktiv arbejdsplads
Ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor kan en pædagog i Rudersdal få mere i lønningsposen hvert år ved at krydse grænsen til nabokommunen Allerød eller ved at søge job i Lyngby-Taarbæk kommune.
I Lyngby-Taarbæk understreger borgmester Sofia Osmani (K), at lønnen ikke er en bevidst rekrutteringsstrategi fra kommunens side. Men hun medgiver, at det kan spille en rolle for pædagogernes valg af arbejdsplads.
- Vi prøver at være en attraktiv arbejdsplads, hvor man kan udfolde sig fagligt og have et godt arbejdsmiljø. Men det er selvfølgelig klart, at løn også er et parameter, når man vælger arbejdsplads, siger Sofia Osmani.
I Rudersdal kan borgmester Jens Ive (V) godt se, at der skal gøres noget ved pædagogernes lønniveau, for at fastholde og rekruttere pædagoger til kommunen, hvor børnetallet stiger.
- Hvis det står til mig, så skal vi gøre noget ved det her til budgettet fra 2022, det er helt sikkert, siger Jens Ive.
Men både Sofia Osmani og Jens Ive understreger dog, at de i kommunerne ikke skal føre lønkrig mod hinanden.
- Vi skal passe på, at det ikke bare bliver et ræs om den sidste pædagog, hvor vi ligger og stjæler fra hinanden, siger Jens Ive.