Fødegangen i Roskilde mangler personale: Kvinder sendes på langfart for at føde

Patientsikkerheden er i fare, hvis de fødende ikke sendes andre steder hen, lyder det fra Region Sjælland.

Jordemødrene på Roskilde Sygehus har i flere år forsøgt at råbe ledelsen op omkring de pressede arbejdsforhold. Siden 2019 har de sendt fire bekymringskrivelser til ledelsen, hvor de advarede om forhold, der kunne være til fare for patientsikkerheden. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Travlheden og arbejdspresset er nu så stort på fødeafdelingen på Roskilde Sygehus, at Region Sjælland vil flytte 45 fødende om måneden til de tre andre fødeafdelinger i regionen.

Kvinderne bliver fra i dag sendt på langfart til enten Holbæk, Slagelse eller Nykøbing Falster.

- I øjeblikket er bemandingen på Roskilde Sygehus så udfordret, at vi bliver nødt til at flytte et antal fødsler i de kommende måneder for at skabe så gode rammer for alle som muligt, siger Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

Manglen på jordemødre i Roskilde er stor: Hver tredje stilling på fødeafdelingen er ifølge jordemødrene ubesat.

Beslutningen om at flytte de mange gravide er nødvendig for at sikre, at alle fødsler går, som de skal, siger Jesper Gyllenborg:

- Hvis en fødsel skulle blive kompliceret, er det vigtigt, at vi har ressourcer nok til at håndtere det.

De kvinder, der kommer til at føde deres børn på andre sygehuse end Roskilde, bliver nu kontaktet af Region Sjælland.

Dobbelt så langt til fødested

En af dem, som allerede har fået at vide, at hun højst sandsynligt kommer til at føde et andet sted, er Josefine Fleron Luttermann.

Josefine Fleron Lutterman er sat til at føde sit første barn 5. maj. Hun er en af de kvinder, der højst sandsynligt skal flyttes fra Roskilde Sygehus til en anden fødeafdeling. (Foto: Privat) (Foto: © (privat billede))

Hun fik i fredags at vide, at hun ikke skal regne med at føde på Roskilde, selvom det egentlig var hendes plan. Men at fødslen måske skulle rykkes til Holbæk. En tur, der er dobbelt så lang som den til Roskilde.

Med mindre end en uge til termin, var det ikke rart, synes hun.

- Det er lidt stressende, og jeg synes også, at det er lidt sent at få at vide en uge før. Det kunne være rart med lidt bedre planlægning, siger Josefine Fleron Luttermann, der er førstegangsfødende.

Hun har mærket travlheden blandt personalet de gange, hun har haft jordemoderaftaler på Roskilde Sygehus:

- Jeg kan godt mærke, at de er stressede på Roskilde Sygehus, og her i de sidste par dage har jeg virkelig kunnet mærke, at de mangler hænder. For man laver en aftale, og så laver de den om i sidste øjeblik.

Flytningen blev formentlig ikke aktuel alligevel, da Josefines fødsel blev sat igang i går, søndag.

Jordemødre har advaret i flere år

Travheden på Roskildes fødegang er ikke ny. Siden 2019 har afdelingens jordemødre skrevet fire bekymringsskrivelser til ledelsen.

Sådan står der i den første af bekymringshenvendelserne, som jordemødrene har sendt til ledelsen:

I den seneste fra slutningen af marts 2022 skriver de blandt andet, at de er bange for en "total nedsmeltning af fødeområdet på sygehuset".

I dette bekymringbrev, som er en måned gammelt, advarer jordemødrene om konsekvenserne, hvis man ikke gør noget for fødeafdelingen i Roskilde.

Afdelingen er derfor endt i en ond spiral, hvor vikarbudgettet er steget, og de fastansatte har arbejdet over og taget ekstravagter, fortæller formand for jordemødrene i Kreds Sjælland Kit Dynnes Hansen.

- Når man har det på den måde i en meget lang periode, så kan man ikke få tingene til at hænge sammen mere. Og til sidst så har man vel skønnet fra regionens side, at det her er et patientsikkerhedsmæssigt problem, siger hun.

Det er fødeafdelingerne i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster, der skal tage imod kvinderne, men også her kæmper de med at skaffe personale. Og på den måde sender regionen bare problemet videre til de andre afdelinger, lyder kritikken:

- Det hjælper ikke at smøre det ud over alle de andre afdelinger, for de kan heller ikke rekruttere mere personale, så vi står alle med et problem, vi skal løse, siger Kit Dynnes Hansen.

Men det afviser koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg. Han satser på, at personalet på de tre andre fødeafdelinger er klar til at tage ekstravagter for at få kabalen til at gå op:

- Jeg regner med og håber på, at både jordemødre og fødselslæger vil bakke op om den plan, vi er nødt til at strikke sammen hen over sommerferien, siger han.