Pendlere får stress og familieproblemer af grænsekontrol

En times længere rejsetid over Øresund giver trætte pendlere, som frygter, at de ikke når at hente deres børn.

64 procent af pendlerne over Øresund er meget påvirket af øget stress, efter id- og grænsekontrollen blev indført (arkivfoto). (Foto: Kathrine Ejdum © DR København)

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige stresser pendlerne, giver problemer i familielivet og en mindre effektiv arbejdstid.

Sådan er konsekvenserne af, at mange pendlere over Øresund i gennemsnit har fået en time længere rejsetid på vej til og fra arbejde.

Det fortæller den svenske trafikforsker fra Øresundsinstituttet Karin Winter.

Hun står bag en ny undersøgelse af, hvilke konsekvenser det har haft for pendlerne, at der blev indført id- og grænsekontrol mellem Danmark og Sverige i januar.

Blandt andet fremgår det, at 64 procent er meget påvirket af øget stress, og at pendlerne generelt oplever en stigende mængde konflikter i hjemmet, fortæller Karin Winter.

- Man er i stor udstrækning stresset og mere træt end normalt, siger hun.

Det er netop trætheden, uvisheden om rejsetiden og frygten for ikke at kunne nå at hente sine børn, som fylder allermest for pendlerne.

- De frygter, at de ikke kan nå at hente børnene i daginstitutionerne og fritidsaktiviteter inden lukketid, siger Karin Winter.

900 pendlere har deltaget i undersøgelsen, hvor målet var at kortlægge konsekvenserne af grænse- og ID-kontrollen.

Torsdag besluttede den svenske regering at fortsætte kontrollen af rejsende fra Danmark til Sverige frem til 4. november.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk