Penge fra københavnske grundejere anvendt ulovligt

Teknik- og miljøforvaltningen bryder grundloven, når de bruger penge fra fortovsordningen til at betale for andre dele af den kommunale drift, lyder det fra ekspert.

Københavns Kommune har opkrævet for mange penge af grundejerne i fortovsordningen. Kommunen har ikke overblik over, hvad pengene præcis er blevet brugt til. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)

De 17,5 millioner kroner som teknik- og miljøforvaltningen i København har opkrævet for meget af grundejerne i fortovsordningen, er blevet brugt til at betale for andre dele af den kommunale drift.

Det konkluderer en rapport fra kommunens interne revision.

Dermed står det klart, at der ikke bare er blevet opkrævet for mange penge af godt 4000 grundejere, men også at pengene er blevet anvendt ulovligt. 

- Det er meget alvorligt, at kommunen opkræver flere penge hos borgerne end de reelle omkostninger, for det svarer til at kommunen opkræver en skat, uden at det er vedtaget ved lov. Det er faktisk grundloven, det drejer sig om her, siger professor i Økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh. 

Rapporten konkluderer også, at teknik- og miljøforvaltningen har fastsat gebyrerne i fortovsordningen mere eller mindre ud fra skøn, frem for faktiske beregninger af kommunens udgift. Det er også alvorligt, siger Per Nikolaj Bukh.

- Det er afgørende, at kommunen kan dokumentere, at den kun opkræver, hvad en opgave koster, og det kan man jo ikke her. Det er en principiel fejl, der sår grundlæggende tvivl om, hvorvidt man har styr på tingene.

Politikere: en rodebutik

Også blandt politikerne på Københavns Rådhus vækker konklusionerne fra Intern Revision bekymring.

- Det er alvorligt, når det viser sig, at man ikke har haft styr på tingene i forvaltningen, som det er tilfældet her. Der er vist ikke tvivl om, at det er temmelig meget en rodebutik, siger Niels E. Bjerrum (S).

Efterhånden er de fejl, der er kommet frem i forbindelse med fortovsordningen, så omfattende, at teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) må drage en konsekvens, mener Radikales Mette Annelie Rasmussen.

- Nu er det så seriøst, at borgmesteren må trække en streg i sandet og sige, at det her kan vi ikke være med til længere.

Borgmester vil afvente ekstern rapport

Men det er endnu for tidligt at lade fejlene i administrationen af fortovsordningen få konsekvenser, mener Ninna Hedeager Olsen (EL).

- Det er dybt beklageligt, at der er brugt penge på opgaver, som der ikke skulle bruges penge på, og det skal der selvfølgelig ryddes op i. Men vi afventer en ekstern advokatundersøgelse, der undersøger, om det er sket bevidst, og om der skal placeres et ansvar, siger hun.

Først når advokatundersøgelsen er kommet med sin konklusion, vil borgmesteren vurdere, hvad der skal ske.

- Vi skal finde en måde at opdage vores fejl og lære af dem, men det skal ske i en læringskultur frem for en kontrolkultur. For mig er det vigtigt, at det her ikke resulterer i en frygt for at begå fejl.

Boligforening: svært at finde tillid til kommunen

Teknik- og miljøforvaltningen har lagt op til, at grundejerne i fortovsordningen skal have de penge tilbage, de har betalt for meget. Men det ændrer ikke ved, at der er begået alvorlige fejl, som gør det svært at tillid til kommunen, siger Jan Andersen. Han er formand for ejerforeningen Aladdin på Christianshavn og har i flere år protesteret over ordningen, som han synes har været uforholdsmæssigt dyr.

- Jeg synes stadig, man skal være utilfreds med, at der er en forvaltning i Københavns Kommune, der i den grad roder rundt i tingene, siger han.

Politikerne i teknik- og miljøudvalget mødes torsdag for at beslutte sig for en model for tilbagebetaling af de 17,5 millioner kroner, der er opkrævet for meget. Beløbet kan vise sig at være større, når advokatundersøgelsen kommer med sin konklusion. Det sker forventeligt efter årsskiftet.

RETTELSE: Det fremgik tidligere, at pengene fra grundejerne var blevet brugt til at holde fortove i andre dele af byen rene. Det var ikke korrekt. Københavns Kommune har ikke overblik over, hvad pengene præcis er blevet brugt til.