Pengene passer ikke: Budgetter til det sociale skrider i hovedstaden

Kun én hovedstadskommune lykkedes i 2018 med at overholde socialbudgettet.

Det er især udgifter til anbragte børn og unge, handicappede og misbrugere - samlet under betegnelsen socialområdet - som kommunerne har svært ved at få sat penge nok af til. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De fleste budgetter i hovedstadskommunerne blev overholdt i 2018. Men særligt ét område haltede efter.

I 32 ud af hovedstadsområdets 33 kommuner er socialbudgettet for 2018 overskredet inden for enten børneområdet, voksenområdet eller begge dele.

Kun Fredensborg har formået at holde sig inden for deres socialbudget sidste år.

Det er især udgifter til anbragte børn og unge, handicappede og misbrugere - samlet under betegnelsen socialområdet - som kommunerne har svært ved at få sat penge nok af til.

Kun én kommune holder budgettet

I alle hovedstadskommuner bortset fra én har man overskredet budgettet på socialområdet.

- Det er nogle meget tunge grupper for de enkelte kommuner at bære. En enkelt indsats kan koste op mod en million kroner. Samtidigt kan det være svært for kommunerne at forudse det præcise antal af brugere i systemet, siger Mathias Ruge, som er analytiker hos VIVE - det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, der står bag analysen.

Og det er noget, man kan genkende hos Dragør Kommune, hvor man har overskredet socialbudgettet på børne- og ungeområdet med 49 procent:

- En masse af de her ting er uforudsete udgifter. Vi kan ikke vide, hvor mange børn, der skal fjernes, siger Morten Dreyer, der er formand for Dragør Kommunes børne-, fritids- og kulturudvalg.

Overskredet budget koster på andre poster

Når først de uforudsete sager kommer og får budgettet på socialområdet til at skride, så kommer det hurtigt til at ramme andre områder i kommunen.

- Det er vanskeligt at planlægge, hvor mange børn, der skal anbringes. Det er en konkret vurdering hver eneste gang, og en anbringelse koster let en til to millioner kroner om året, så der skal ikke mange uplanlagte sager til, før budgettet bliver skubbet, siger Roger Buch, som er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Konsekvensen ved at overskride budgettet på et område er, at pengene må tages fra et andet.

- Man kan ikke bare lade være med at hjælpe handicappede eller lade være med at anbringe børn, og så har en kommunen kun én løsning; kommunen er nødt til at skære ned på andre områder som daginstitutioner, skole- eller ældreområdet for at få råd til de voksende udgifter, siger Roger Buch.

Løsningen er større socialbudgetter

Når kun en enkelt kommune overholder budgettet er det et vink med en vognstang til kommunerne om at sætte flere penge af til området, mener Roger Buch.

- Belært af det, man ser her, må man i den næste runde budgetlægning skrue op - altså øge vurderingen af, hvor dyrt det kan blive. Og så kan det selvfølgelig være, at man bliver positivt overrasket, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk