Pjække-SMS giver markant lavere fravær i folkeskolen

"Dit barn er ikke mødt til undervisningen", med de ord er det lykkedes at nedbringe fraværet for folkeskoleelever med 50 procent på kun tre måneder.

Mor og far modtager en SMS, når deres barn ikke er mødt i skole. Pjække-SMS'ene har en god effekt på skoleelevers ulovlige fravær. (© Colourbox)

På Herfølge Skole i Køge kommune blev for mange elever væk fra skolen uden forudgående aftale eller på grund af sygdom, skriver Berlingske.

Inspireret af vores svenske naboer valgte skoleleder Søren Kokholm derfor at tage pjække-SMS'er i brug.

- I 2011 da vi tog midlet i brug første gang, havde vi oplevet en markant stigning i ulovligt fravær, og vi havde brug for andre midler end de normale opkald og skriv på intranet. Det her det mindsker afstanden mellem skole og hjem. Og det har det også gjort.

Vil hellere i skole end at stå skoleret for mor og far

På bare tre måneder er det ulovlige fravær faldet med 56 procent, for enkelte elever helt op til 70 procent.

For det virker på skoleeleverne, når mor og far får direkte besked om pjækkeriet.

Det bekræfter formand for Danske Skoleelever Miranda Dagsson.

- Det er helt sikkert rigtig vigtigt, at der er en konsekvens ved ikke at dukke op i skolen, og den konsekvens skal også komme hjemmefra.

Derfor er  SMS-ordningen mellem skole og hjem en oplagt måde at komme pjækkeri til livs på, når forældrene tager hånd om problemet,  mener Miranda Dagsson.

Ikke den rigtige løsning for alle skoler

I Sverige har forsøget kørt gennem fire år med overvældende effekt. For eksempel er det lykkedes Nytorps skolen i Stockholm at nedbringe fraværet for eleverne fra 8,6 procent til bare 1,9 procent, og samme mønster gentager sig på Akalla Grundskola.

Her er fraværet faldet fra ni procent til 2,1 procent siden 2009.

Alligevel mener chefkonsulent i Kommunernes Landsforening Anette Aunbirk, at det ikke er den rigtige løsning for alle skoler.

- Udfordringerne og behovene kan være meget forskellige fra kommune til kommune, fra skole til skole og elevgruppe til elevgruppe. Derfor kan en SMS-løsning være en god idé et sted og en anden løsning bedre et andet sted, siger hun til Berlingske.

I Holbæk kommune er SMS-ordningen indført på samtlige skoler, og i Kolding har en enkelt skole også sat skole-hjem samarbejdet på  SMS-formel med gode resultater.

Facebook
Twitter