Plads til havnebade og kiosker: Kommuner vil ophæve strandbeskyttelse

12 kommuner i Region Hovedstaden har søgt om at fjerne strandbeskyttelseslinjen, men det falder ikke i god jord hos borgerne.

Ved at ophæve strandbeskyttelse i og omkring havne, kan kommunerne få større frihed til at bygge for eksempel havnebade og cafeer. (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

Flere kommuner i Region Hovedstaden vil skabe mere liv omkring deres havne, så der er plads til at bygge havnebade, iskiosker og cafeer.

Derfor har de søgt om ophævelse af strandbeskyttelsen på arealer i og omkring bynære havne.

I alt har 12 kommuner sendt en ansøgning afsted. Det gælder blandt andre Vallensbæk Kommune, hvor man ønsker at opføre en badeanstalt ud fra molen.

Men den beslutning falder ikke i god jord hos en række borgere i kommunen, der mener, at det kommer til at gå ud over naturen.

Én af dem er Leif Grønskov, der bor tæt på stranden i Vallensbæk. Han mener, at der er tale om et principielt problem.

- Man risikerer, at det bliver kommunale lommesmerter, der styrer, hvad der skal ske i det her område; om det skal indrettes til campingpladser eller bolig i stedet for at sikre naturen, siger han.

Og Leif Grønskov er ikke ene om at frygte for naturen. Dorthe Tjørnemark står i spidsen for en gruppe borgere i Vallensbæk, der forsøger at modarbejde ophævelsen af strandbeskyttelseslinjen.

Hun er bekymret for, at kommunen ved en ophævelse af strandbeskyttelseslinjen ikke længere vil være nødt til at få godkendt nyt byggeri i naturen omkring havnene.

- Det er et problem, for så vil fremtidige kommercielle tiltag i strandparken - for eksempel shelters og cafeer - ikke behøve at blive vurderet i forhold til, hvilken indflydelse det har på naturen, siger hun.

Borgmester: Ingen grund til frygt

Men der er ingen grund til at være nervøs for naturens overlevelse, lyder det fra borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen.

- Der er ikke nogen politikere, der har interesse i at ødelægge noget. Tværtimod vil vi egentlig bare gerne skabe nogle rekreative muligheder for, at folk kan komme ud og bevæge sig i området, siger han.

Og selvom flere borgere i Vallensbæk er vrede over udsigten til, at der nu kan bygges på havn og strand, er det ifølge Henrik Rasmussen kun til det bedre.

- Vi vil sikre, at det bliver æstetisk smukt, og at dyrene får nogle gode forhold derude. Når man for eksempel kigger ud på Amager Strandpark, er det jo ikke sådan, at dyrene flygter, fordi der bliver holdt maratonløb og triatlon, siger han.

Foruden Vallensbæk har kommunerne Brøndby, Fredensborg, Frederikssund, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Ishøj, København, Køge og Roskilde søgt om at fjerne strandbeskyttelsen i og ved bynære havne.

Hvis beskyttelsen bliver ophævet, vil det ifølge Jens Hausted, der er direktør i Kyst og Natur Turisme, betyde meget for arbejdet med at modernisere kystbyerne.

- Vi kan se, at vores gæster efterspørger naturen og nogle gode faciliteter og services. Det kan vi ikke arbejde på at forbedre i vores kystbyer i dag, da områderne er omfattede af strandbeskyttelsen, siger han.

Han mener ikke, at det kommer til at have negative konsekvenser for naturen.

- Man vil omlægge nogle havneområder, hvor der i forvejen ligger en masse gamle bygninger, der ikke bliver brugt. Og der vil man gøre det muligt at skabe moderne faciliteter, siger han.

Facebook
Twitter