Plan for luftforurening er uambitiøs, mener borgmestre: Forbyd 'hyggebrændeovne' i stedet

Regeringens plan om at belønne boligejere, der skifter brændeovnen ud eller skrotter den, møder kritik.

Regeringen har i deres klimaudspil sat 46 millioner af til at belønne de boligejere, der skifter deres gamle brændeovn ud - eller helt skrotter den. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Slukker man ilden i sin gamle brændeovn eller skifter den ud med en nyere og mere miljørigtig model, står der en kontant præmie klar som belønning.

Regeringen har i dens klimaudspil sat 46 millioner af til formålet - og ejere af de ældste modeller vil kunne indkassere op mod 2.000 kroner.

Og det er fint, men boligejerne skal ikke have penge, hvis de skifter den gamle ovn ud med en ny; kun hvis de skrotter den helt, mener overborgmester i København, Frank Jensen (S):

- Jeg så gerne, at regeringen havde lavet et endnu mere skrapt initiativ. Der, hvor vi har fjernvarme ude i boligerne, er det jo ikke nødvendigt, at man etablerer en ny brændeovn, siger han.

Lokkemad er uambitiøst

Regeringen vil med sit forslag altså gøre det lovpligtigt for boligejerne at skifte deres brændeovn fra før år 2000 ud med en nyere mere effektiv og miljørigtig model eller helt skrotte den.

Men forslaget er for uambitiøst, mener Frank Jensen: - Det er virkelig en langsom løsning, at man sætter kravet tilbage til år 2000. Det kunne være meget bedre, hvis det for eksempel var år 2010, påpeger han.

Og overborgmesteren får opbakning fra teknik- og miljøborgmesteren i København, Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Jeg synes ikke, at det lyder særlig ambitiøst. De penge, der er sat af til det, svarer nogenlunde til dem, der allerede er klar til at skifte deres brændeovn ud, siger hun og fortsætter:

- I de mange husstande, som allerede er tilsluttet fjernvarmenettet, der er brændeovnen en form for "hyggesupplement", og der kunne vi i København godt tænke os at lave et decideret forbud, siger hun.

K: "Stor gevinst for Danmark og København"

Hos Det Konservative Folkeparti er gruppeformand og medlem af teknik- og miljøudvalget Jakob Næsager mere positiv for regeringens forslag:

- I København har vi rigtig mange brændeovne, og da vi bor så tæt, vil det være rigtig dejligt, at nogle af de her giftige partikler bliver fjernet. Så det er dejligt, at vi har en grøn ambitiøs regering, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at det her bliver en rigtig stor gevinst for Danmark og København, hvor vi ikke skal leve blandt giftige partikler.

Facebook
Twitter