Der har tidligere ligget en grafik på artiklen, som var misvisende. Den er derfor fjernet fra artiklen.
Når uheldet er ude på motorvejen, eller når en ambulance skal frem med en alvorligt syg patient til hospitalet, så er sekunder og minutter afgørende.
Derfor sætter Vejdirektoratet lige nu sammen med Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi i en kampagne fokus på, hvordan du som billist i hovedstadsområdet skal forholde dig, når du ser blå blink i bakspejlet på motorvejen.
De to politikredse dækker de mest befærdede motorvejsstrækninger i landet. Instruktionerne i kampagnen er simple, forklarer Stine Bendsen, afdelingsleder i Vejdirektoratets trafikcenter.
- Hvis man som billist kører i det venstre spor på motorvejene, så skal man trække til venstre. Hvis man kører i nogle af de andre spor, så skal man trække til højre.
- Det er vigtigt, at det kun er, når trafikken kører meget langsomt eller står helt stille, at man skal gøre det. Glider trafikken, skal man bare køre helt almindeligt.
Hun forklarer, at øvelsen, der på dansk er kendt som en udrykningskorridor, handler om at bane vej for brandvæsen, politi og ambulancer.
Du kan se her, hvad du skal gøre, når du ser blå blink i bakspejlet.
Tid er liv
I kampagnen vil Vejdirektoratet have alle bilister til at lære at lave udrykningskorridorer på motorvejene. Det kan nemlig være en stor hjælp for udrykningen, og også for bilisterne selv.
- Når der sker noget på motorvejene, er det vigtigt, at udrykningskøretøjer kan komme sikkert og hurtigt frem. Jo hurtigere vi får ryddet, jo hurtigere kan vi få genetableret fremkommeligheden ude på vejene, siger Stine Bendsen.
Når der opstår alvorlige ulykker, er tid liv, forklarer Rasmus Storgaard, der er chef for Beredskab Øst, som dækker flere af de travleste motorvejsstrækninger i hovedstaden.
- Når udrykningskorridorerne er effektive, slipper beredskabet for at spilde kostbar tid, siger han.
Politi: Vigtigt med en fælles forståelse
Allerede i dag er de fleste billister klar over, at de skal lave udrykningskorridorer, når uheldet er ude.
Selvom bilister er gode til at vise hensyn, når der er blå blink i bakspejlet, så er det nødvendigt med en fælles forståelse mellem trafikanter og beredskab for, hvordan man bedst skaber plads til udrykningskøretøjer. For at få budskabet helt ind under huden på billisterne, laver Vejdirektoratet derfor den nye kampagne.
- Problemet i dag er, at vi og bilisterne gør tingene på forskellige måder. Det vil vi gerne lave om på, så bilisterne ved, hvor udrykningskøretøjerne kommer fra og trafikken er gået i stå, siger vicepolitiinspektør Søren Enemark fra Københavns Vestegns Politi.