Politiet efter menneskemylder i solen: Opholdsforbud kan være på vej

Myndighederne foreslår selv nogle steder, hvor du kan nyde solen i fred.

Københavnere nyder det varme forårsvejr på Islands Brygge i København torsdag. Men det kan snart være slut. OBS! Billedet et taget med et teleobjektiv, og afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre, end den reelt er. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Københavns Politi er lige nu i dialog med Rigspolitiet om, hvordan man konkret kan forbyde folk at samles i visse områder for at forhindre spredning af Covid-19.

Det siger politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes, efter at det gode vejr især i går trak solhungrende københavnere ud på specifikke områder, blandt andet ved Islands Brygge.

- Vi er lige nu i dialog med Rigspolitiet om anvendelsen af et opholdsforbud. Men det her er en advarsel om, at det kan komme. Situationen er superalvorlig, siger hun.

Et opholdsforbud er det konkrete navn på værktøjet, politiet kan anvende, hvis det er nødvendigt at forhindre, at folk samler sig for meget.

- Det er simpelthen et forbud mod bestemte områder i afgrænsede perioder. Så må man ikke opholde sig der. Man må godt færdes, men du ikke sidde eller ligge der for eksempel.

- Det er selvfølgelig et drastisk skridt at tage, men det er det, vi lige nu overvejer, om vi skal i gang med, siger Anne Tønnes.

'Fuldstændig uacceptabel' opførsel

Både rigspolitichefen og formanden for Politiforbundet var begge på Twitter i går for at pointere problemet og situationens alvor.

- Jeg er dybt rystet og enormt skuffet. Netop været forbi Kalvebod Brygge og kigget over på Islands Brygge. Hvad sker der dog med jer, københavnere? skrev forbundsformand Claus Oxfeldt således.

Og samme konklusion kommer - i et lidt mildere tonefald - også fra Anne Tønnes efter gårsdagens sommervejr.

- Vi oplever, at folk i videre omfang tager ophold på grønne arealer og ved havnen i København. De stimler sammen på små arealer, og det er vi meget bekymrede over.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi står i en alvorlig situation.

I går gav Københavns Politi ni påbud, fordi folk havde samlet sig for tæt sammen i forlængelse af forbuddet mod forsamlinger på flere end ti personer.

  • Gruppen, der hidtil havde været på Islands Brygge på lovlig vis, bliver af politiet gjort opmærksom på, at opholdsforbuddet snart træder i kraft. (Foto: © Foto: Steven Knapp/Byrd)
  • Trods kravet om at holde afstand samledes grupper af unge i går i stigende grad i parker og på pladser. Her er tre billeder fra Islands Brygge midt i København i går. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)
  • Københavnere nyder det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag den 23. april 2020. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)
  • Københavnere nyder det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag den 23. april 2020. København Politi har fokus på Island Brygge og patruljerer også til vands. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)
1 / 4

Og hvis man ikke tager et påbud seriøst, er de klar med bødeblokken.

I Københavns Kommune er man også opmærksom på problemet.

- Efter at vi har fået det gode vejr, er alt for mange mennesker stimlet sammen for tæt på hinanden på Islands Brygge, Amager Strand og på Sandkaj i Nordhavnen, siger overborgmester Frank Jensen til Ritzau.

Netop i disse timer drøfter Københavns Kommune med politiet, hvordan man i samarbejde kan løse problemet på disse tre steder.

Myndighederne: Tag herhen i stedet

Mangler man inspiration til, hvor man i stedet bør opholde sig, hvis man vil undgå bøvl og bøder, har Hovedstadens Beredskab selv nogle forslag til, hvor man kan nyde luft, sol og sågar vand:

- Der er mange naturperler med god plads, for eksempel strandparkerne syd for Hvidovre, Amager Fælled, Nordhavnstippen, Vestre Kirkegård, Kongsholmsparken og Vestvolden, foreslår de på Twitter.