Politiet har sigtet knap 400 personer for at lave "utryghedsskabende lejre"

I dag startede en sag, som kan gøre det ulovligt at sove på gaden i Danmark.

Det kan ifølge en jurist fra Gadejuristen blive ulovligt at sove på gaden i fremtiden. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

389 mennesker.

Så mange har Københavns Politi sigtet for at overtræde ordensbekendtgørelsen om utryghedsskabende lejre fra 2017 til 31. juli 2018, viser tal fra politiet.

Størstedelen er fra Rumænien og andre østeuropæiske lande, men det er ikke kun udlændinge, der er blevet sigtet, seks af dem er danske statsborgere.

Tidligere i dag startede den første sag i Københavns Byret, hvor en hjemløs er tiltalt for at sove under åben himmel i Indre By i København.

Den hjemløse er tiltalt for ordensbekendtgørelsen om 'utryghedsskabende lejre', selvom han var alene.

Hvis manden bliver kendt skyldig, kan det ifølge Maja Løvbjerg Hansen, jurist hos Gadejuristen, betyde, at hjemløse fremover kan blive tiltalt for at sove på gaden.

- Så må vi sige, at dem, der sover på gaden i Danmark, allesammen sover i en lejr. Så har vi de facto kriminaliseret det at være hjemløs og sove på gaden.

Hun mener ikke, at manden alene kan udgøre en lejr.

- Vi har en mand, der sover alene på en gågade om natten. Han er helt alene og har ikke indrettet sig. Det har været en nødløsning, fordi der har været fyldt på herberget. Det gør rigtig mange hjemløse, siger hun.

Sand: Man kriminaliserer hjemløshed

De hjemløses organisation SAND har i dag demonstreret foran Københavns Byret.

De er bange for, at en dom for at bo i en utryghedsskabende lejr kan få store konsekvenser for hjemløse.

- Det ender med, at man er kriminel som hjemløs. Men man har ikke andre muligheder end at sove udenfor. Der er ikke plads på herbergerne, siger Kim Jensen, formand for Sand i Hovedstaden.

Han mener, at der skal slås ned på reelle lejre og mennesker, der skaber utryghed. Men det er ikke bøder og fængsel, der løser problemet.

- Det hjælper ikke at straffe dem. De kommer måske ind og sidde i fængsel, men det løser ingenting. Man skal starte helt fra bunden. Og så skal der være flere pladser, siger han.

Der falder dom i sagen om en uge.