Politiker-fravær forarger: 'Forkert, 'umoralsk' og 'svineri'

Kommunalpolitikere scorer kassen på lukrative bestyrelsesposter, men udebliver fra møder. Det forarger flere borgere.

En kronisk sygdom er årsagen til, at medlem af Borgerrepræsentationen i København Ayfer Baykal (SF) har meldt afbud til seks ud af ni bestyrelsesmøder. I samme periode har hun tjent over 210.000 kroner på bestyrelsesposterne. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Det vækker forargelse blandt danskerne på gaden og på de sociale medier, at kommunalpolitikere scorer kassen på lukrative bestyrelsesposter, men udebliver fra en stor del af møderne.

https://twitter.com/SEPovelsen/status/791515647557656576

Ifølge aktindsigter, som DR har fået hos 25 fjernvarmeselskaber, vandværker og andre forsyningsselskaber i hovedstadsområdet, melder en række politikere afbud til mere end hvert tredje bestyrelsesmøde.

Men den går ikke, hvis man spørger 21-årige Oliver Heldmann.

- Det er forkert og umoralsk. Det siger mig, at det handler om penge og ikke så meget om politik. Det handler bare om at blive valgt ind, siger han og får opbakning fra 29-årige Jannik Friberg Lindegaard.

- Det er helt galt, når man har en forpligtelse og ikke lever op til den og samtidig får en masse vederlag, siger han.

En af de politikere, som har et højt fravær, er tidligere teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ayfer Baykal (SF). Hun sidder i en af bestyrelserne for Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR, red.), der er ejet af en række hovedstadskommuner.

Fra 1. januar 2015 og til og med 14. september 2016 har hun tjent mere end 210.000 kroner i vederlag. I samme periode har hun meldt afbud til seks ud af ni bestyrelsesmøder. Ifølge Ayfer Baykal på grund af en kronisk sygdom.

'Politikere er forbilleder'

Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er der dog ingen regler for, hvordan politikerne skal passe deres opgaver i bestyrelserne.

Han mener, at det kan friste nogen til at melde fra til møder, hvor der ikke skal træffes vigtige beslutninger, eller hvis man har travlt.

På gaden og de sociale medier er der dog delte meninger om behovet for regler på området.

Lisbeth Møller på 54 år mener, at man i stedet bør appellere til politikernes moral og ansvar.

- Som politiker har man også et ansvar uden for sit almindelige liv. De er forbilleder for resten af befolkningen, siger hun.

Lars Rimfalk mener derimod, at politikerne kun skal lønnes for de møder, hvor de deltager:

https://twitter.com/rimfalk/status/791536365993328640

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk