Politikere efter ny lang ventetid hos 1813: Det er sidste udkald

Mellem jul og nytår blev kun 40 procent af opkaldene til 1813 besvaret til tiden.

90 procent af alle opkald til 1813 skal besvares inden for tre minutter, lyder Region Hovedstadens målsætning. (Foto: Dr)

Akuttelefonen 1813 har længe haft problemer med at leve op til Region Hovedstadens målsætning om, at 90 procent af alle opkald skal besvares inden for tre minutter – og juledagene sidste år var ingen undtagelse, viser nye tal.

I uge 51 og 52 i 2017 blev mellem 40 og 49 procent af opkaldene besvaret inden for tre minutter, hvilket er langt under målsætningen.

Og det er langt fra første gang, at ventetiden halter på den udskældte Akuttelefon. I 2017 blev kun 51 procent af opkaldene besvaret inden for tre minutter, mens 82 procent blev det inden for 10 minutter.

Problemerne på 1813 er snart utålelige, siger Jacob Rosenberg (LA), medlem af regionsrådet.

- Det er ved at være sidste udkald for 1813 til at varetage den her funktion. Det går ikke, at de måned efter måned er så utrolig langt fra de måltal, siger han.

Han bliver bakket op af De Konservatives Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.

- Jeg vil sige, at det er elendige tal, og det er desværre ikke nye tal. 1813 har ikke én eneste måned de seneste fire år, de har eksisteret, kunne levet op til målsætningen om, at 90 procent skal igennem inden for 3 minutter, siger han.

Ifølge Christoffer Buster Reinhardt er det politikernes ansvar, at 1813 lever op til målsætningen, men der bliver ikke tale om at sænke målsætningen, som visse partier i Region Hovedstaden har foreslået.

- Det må være muligt at tage telefonen inden for tre minutter. Den gamle lægevagt besvarede 87 procent af alle opkald inden for tre minutter. Hvis 1813 ikke kan det, så må vi tage konsekvensen, siger han.

- Konsekvensen kunne meget vel være, at man gik tilbage til den gamle lægevagt, hvor det var læger fra De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der sidder bag røret, siger Christoffer Buster Reinhardt.

200.000 kroner på lægevikarer

Ventetiden i juledagene kommer i kølvandet på et opslag, som cirkulerede på de sociale medier kort før jul, hvor 1813 søgte vikarer til jule- og nytårsdagene. Noget, der førte til kritik fra flere eksperter, der også pegede på, at regionen måtte befinde sig i en desperat situation.

Men kritikken blev fejet af banen af vicedirektøren i regionens præhospitale enhed, der har ansvaret for 1813, i et interview i P4 Morgen den 21. december.

- Vi har fuldstændig lagt en vagtplan, og den er på plads i forhold til de her 4.000 opkald, som vi forventer at få på de her dage, og som vi har haft de forgangne år. Det har vi fuldstændig på plads, og det har vi haft i et god stykke tid, sagde vicedirektør Trine Mottlau blandt andet i interviewet.

En aktindsigt, som DR København har fået, viser dog, at akuttelefonen - på trods af at der blev indkøbt vikarer for over 200.000 kroner - i perioder i løbet af juledagene manglede op mod 25 procent af det personale, som skulle være på arbejde.

Hos akutberedskabet i Region Hovedstaden, der er ansvarlige for akuttelefonen 1813, afviser direktør Freddy Lippert, at 1813 var underbemandet i perioder af jule- og nytårsdagene.

- Vi har en ideel bemanding, som vi sigter efter, og den ideelle er ikke det samme som en god bemanding, så det vi har gjort er, at vi har kigget på, hvad var bemandingen sidste år, og i år havde vi faktisk en bemanding, der var bedre end sidste år, siger Freddy Lippert.

Akuttelefonens svartider for jule- og nytårsdagene 2017 viser, at I var 50 procentpoint fra at opfylde målsætningen om, at 90 procent af opkaldene skal besvares inden for tre minutter. Hvad er forklaringen på det?

- Man kan også sige det på en anden måde. At vi har et meget, meget ambitiøst mål i Region Hovedstaden for at besvare opkaldene - faktisk mere ambitiøst end de andre regioner, og det væsentligste er sådan set, at hele sidste år var der 480.000 borgere, der kom igennem på mellem nul og tre minutter. Det synes vi faktisk er meget godt. Det er klart, vi har ikke nået 90 procent, men 480.000 kommer igennem på under tre minutter, siger Freddy Lippert.

Jeg prøver lige at spørge igen. I uge 52 var i 50 procentpoint fra jeres målsætning om at 90 procent af opkaldene skal besvares inden for tre minutter?

- Vi har nogle meget ambitiøse målsætninger, og vi har faktisk også besvaret 480.000 opkald sidste år på under tre minutter, men jul og nytår er en spidsbelastningsperiode, og vi havde i år endnu flere opkald, end vi havde sidste år. Vi havde faktisk dage, hvor vi havde rekord 4.400 opkald på en dag, og vi har også timer, hvor vi har mere end 400 opkald, og der er det altså umuligt at besvare 90 procent inden for tre minutter, men selvfølgelig vil vi gerne gøre det bedre, og det var også derfor, vi var glade for, at vi havde nogle ekstra læger med, siger Freddy Lippert.

Facebook
Twitter