Politikere vil lande aftale med PLO for at mindske sygefravær på akuttelefon

PLO og Region Hovedstaden må begrave stridsøksen, mener politikere.

Sygefraværet stiger blandt de ansatte på Akuttelefonen 1813. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

Listen over problemer med Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 har det seneste år vokset sig længere og længere.

De mange negative problemer er gået direkte udover de ansatte, og det kan ses på deres sygefravær, mener flere politikere i regionen.

Socialdemokratiet og De Radikale vil nu have fundet en løsning.

- Så længe de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) boykotter 1813 og ikke vil lade dem ansætte, og politikere bruger Akuttelefonen som en politisk slagmark, så længe vil sygefraværet stige, mener regionsrådsmedlem Laila Lindén (S).

De seneste år har fraværet hos de ansatte hos 1813 været faldende, men den kurve er knækket, og sygefraværet er i år steget fra fem til seks procent, hvilket svarer til tre arbejdsuger.

Det er på trods af, at Region Hovedstaden har en målsætning om et sygefravær på 4,5 procent.

Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden ønsker nu politisk ro omkring akuttelefonen, hvis sygefraværet ikke skal stige yderligere.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi nu får ro om 1813, og at vi finder en løsning sammen med PLO, så de også kan bakke op om ordningen, siger hun.

PLO er klar til at finde en løsning

Et af de helt store stridspunkter, som Region Hovedstaden og PLO ikke har kunnet nå til enighed om, er, hvem der skal besvare opkaldene i visitationen.

- Vi har igennem hele perioden været meget uenige i, at det var sygeplejersker, der skulle tage telefonen i visitationen, forklarer Karin Zimmer, der er formand for PLO.

- Vi mener, det er en kerneopgave for den praktiserende læge at visitere akut syge borgere.

Men under regionsrådsvalget 2017 blev der åbnet op for at diskutere problemet igen.

- Vi har aftalt politisk, at vi gerne vil genoptage forhandlingerne med PLO og tale om, hvordan vi kan gøre 1813 til en ordning, som de også kan bakke op om, fortæller Karin Friis Bach.

Noget som PLO er meget åbne over for.

- Vi er helt klar på at mødes med de politikere, som er en del af den tværpolitiske konstitueringsaftale, som er interesseret i kigge på organiseringen af 1813 for at få de praktiserende læger med, siger Karin Zimmer, formand for PLO.