Portører håndterer voldelige patienter - uden at være klædt på til det

Herlev Hospital har fået påbud, fordi portørerne bliver udsat for så stor risiko for vold og trusler.

Cirka en gang om ugen bliver portørerne på Herlev Hospital kaldt til situationer, hvor de risikerer at blive udsat for vold og trusler. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Forestil dig, at du bliver tilkaldt, når en flok personer med banderelationer forsøger at trænge ind på en operationsgang, eller at du bliver sparket i hovedet af en psykisk syg person, som du bliver bedt om at holde øje med.

Det er bare nogle af de episoder, portørerne er blevet kaldt til på Herlev Hospital. Og det er på trods af, at de ikke er klædt på til at håndtere de voldelige situationer.

Det viser et påbud fra Arbejdstilsynet, som P4 København har fået aktindsigt i.

Derfor er det vigtigt, at man nu får styr på sikkerheden, siger arbejdsmarkedskonsulent i FOA Charlotte Bredahl.

- Meget tyder på, at man ikke er god nok til at forebygge situationerne ved for eksempel at klæde personalegrupperne på til, hvordan de kan nedtrappe konflikterne, siger hun.

I 2015 fusionerede Herlev og Gentofte hospitaler, og mens man på Gentofte Hospital har haft klare retningslinjer for portørene, så har det haltet på Herlev, erkender portørchef på Herlev-Gentofte Hospital Birgitte Hensch.

- Der har været to forskellige måder at håndtere denne her opgave på, siger hun.

Ifølge påbuddet oplever portørerne cirka en gang om ugen at blive kaldt ud til de optrappede situationer.

Og selv om portørerne selv kan sige fra, så er det er ledelsesansvar, at der bliver rettet op, mener Charlotte Bredahl.

- Det kan være rigtig svært at vurdere, hvor alvorlig en situation det er, man bliver kaldt til, før man står i situationen, og derfor er det stadig ledelsen, der har ansvaret, siger hun.

På Herlev Hospital vil man nu oplære de ansatte og lave klarere retningslinjer, så de forskellige afdelinger ved, hvornår de må tilkalde portørerne, siger Birgitte Hensch.

- Alle 160 portører på Herlev og Gentofte Hospital kommer nu på konflikthåndteringskursus, så de præcis ved, hvordan de skal håndtere de her opgaver fremover, og så skal vi selvfølgelig også have fat i hele plejegruppen, siger hun.