Tema Årsdag for terror i København

Presset politi: Sygemeldinger på himmelflugt

Siden terrorangrebene sidste år er markant flere betjente blevet langtidssygemeldt.

Siden terrorangrebene i København for et år siden er antallet af overarbejdstimer blandt landets betjente steget voldsomt. (Foto: Lars Rønbøg © Getty Images)

De skal beskytte os imod terror, bevogte vores grænser og sikre Folkemødet på Bornholm imod hellige krigere, som vil islamkritikeren Gert Wilders til livs.

De danske betjente er ekstremt hårdt spændt for, og det ser ud til at have haft negative konsekvenser i politikredsene i og omkring København.

Alene hos Midt- og Vestsjællands Politi er langtidssygefraværet steget med 109 procent siden 2013. I København er det steget med 40 procent, mens Vestegnen tegner sig for 27 procent flere langtidssyge.

Årsdag for terror i København

Den 14. februar 2016 er det et år siden det værste terrorangreb på dansk jord i nyere tid. Ved et angreb i Krudttønden på Østerbro blev en civil mand dræbt og fire betjente såret. Senere på natten slog gerningsmanden til mod synagogen i Krystalgade, hvor en frivillig vagt blev dræbt og to betjente såret. Nogle timer senere blev gerningsmanden selv dræbt under en skudveksling med politiet.

Gå til tema

- Modløsheden breder sig, fordi kollegerne ikke kan se lys for enden af tunnelen. Man kan kun overpræstere i en kort periode, men så kommer prisen, siger Michael Møller, der er formand i Københavns Politiforening.

Han kalder det derfor helt naturligt, at antallet af sygemeldinger stiger.

Kigger man på overarbejdstimer i politiet, er det ikke underligt, hvis betjentene føler sig pressede. Sidste år havde landets betjente sammenlagt mere end 950.000 overarbejdstimer. Det er en stigning på mere end 60 procent sammenlignet med i 2014.

Når betjentene skal afspadsere eller bruge deres tid på terrorbeskyttelse, så bliver det opsøgende politiarbejde nedprioriteret. Det gælder blandt andet arbejdet med narkokriminalitet, forklarer Michael Møller.

- Mange af de sager vil blive sat i bero eller slet ikke taget op. Det får den særdeles uheldige konsekvens, at nogle af de hårde narkokriminelle rockere og bander får lidt for frit spil, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.