Privat fødeklinik: Vi bliver lagt ned

Siden oktober har kvinder fra Region Hovedstaden kunnet føde gratis på privatklinik i Roskilde, og der er rift om pladsen.

Ønsket om at føde på privat fødeklinik betalt af det offentlige er stort blandt hovedstadens kvinder. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Tanken om en fødsel langt fra hospitalet med en jordemoder, man kender, tiltaler tilsyneladende mange kvinder fra hovedstadsområdet.

I hvert fald melder den private fødeklinik Storkereden – landets første private fødeklinik – at man må afvise fødende, efter at gravide som bor i Region Hovedstaden nu også kan gøre gratis brug af deres tilbud.

Det har siden 2013 været muligt for kvinder i Region Sjælland at føde på en af Storkeredens tre private klinikker i Roskilde, Holbæk og Slagelse – betalt af det offentlige.

Som en del af det frie sygehusvalg har det siden oktober 2016 også været muligt for kvinder fra Region Hovedstaden at føde på klinikken i Roskilde.

Der er plads til 200 årlige fødsler per klinik, og man har ikke tidligere måttet afvise, men det må man nu, fortæller jordemoder og ejer af Storkereden Louise Zielinski.

- Det er meget overvældende. Efter kvinderne fra hovedstaden også har fået lov at komme her, er vi blevet lagt ned, og vi er i øjeblikket nødt til at sige nej til dem her i foråret, vi har ikke plads til flere, siger hun.

Mange kvinder henvender sig til klinikken, fordi de gerne vil kende den jordemoder, der skal hjælpe dem under fødslen, lyder forklaringen.

Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo, glæder sig over, at flere kvinder nu får muligheden for at vælge, hvordan de vil føde.

- Region Sjælland er et af de få steder, der giver mulighed for at føde på klinik, og det synes jeg egentlig, at flere regioner kunne lære noget af, siger hun.

Region Sjælland betaler for de af regionens fødende, der vælger at føde på private fødeklinikker. Region Hovedstaden har ikke samme ordning, men som en del af frit sygehusvalg kan gravide fra hovedstadsregionen alligevel komme til at føde gratis på Storkeredens klinik i Roskilde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk