Professionelle hundeluftere hitter hos hundeejere

Fortravlede storbymennesker betaler sig i stigende grad fra at få hunden luftet.

Hundelufter Nini Karpatoff lufter typisk ni hunde ad gangen, blandt andre labradoren Vilma, som ses her på billedet. (Foto: Peter Bye Andersen © Dr København)

Når der bliver sat snor i den firbenede og gjort klar til en luftetur, er det i stigende grad en professionel hundelufter, der holder snoren.

Det er blevet populært blandt travle storbymennesker at få en professionel hundelufter til at gå en tur med hunden, når vi selv har for travlt til at gøre det.

Hundelufter gennem 11 år Nini Karpatoff har mærket den stigende interesse.

- Efterspørgslen er simpelthen så stor, at der er flere hundeluftere på markedet. Det er kun godt, fordi én hundelufter kan slet ikke nå at lufte alle de hunde, der ligger derhjemme i alt for mange timer uden at blive stimuleret, siger hun.

Hunden er som en håndtaske eller bil

Det er typisk i de større byer – og særligt København – at man ser tendensen. Nini Karpatoff anslår, at der er 25 professionelle hundeluftere i hovedstadsområdet.

Ifølge livsstilsekspert Eva Steensig er trenden blandt andet kommet, fordi folk har en meget travl hverdag. Samtidig har mange fået et andet forhold til det at holde hund end tidligere. I dag er hunden lidt som en håndtaske eller bil for nogen og skal fortælle en historie om, hvem man er, siger hun.

- Hunde er mere et tilbehør til en bestemt type livsstil. Der er det at gå med hunden faktisk lidt en tidsrøver, som mange måske ikke rigtig har tænkt ind i det at have hund, siger hun.

'Hunden bliver barnet'

Nini Karpatoff fik selv ideen til at blive professionel hundelufter i New York, hvor hun også oplevede, at mange havde svært ved at finde tiden til at gå med hunden.

I dag går hun typisk med otte-ni hunde ad gangen og tjener så godt, at hun kan leve af det. Hun synes ikke selv, at der er noget i vejen med, at folk anskaffer sig hunde, hvis de ikke har tid til at gå med dem.

- Vi får også børn, og dem sætter vi i vuggestuer, børnehaver og fritidshjem. Det har vi ikke problemer med. Omkring 98 procent af mine kunder har ikke børn, og så bliver hunden barnet på den gode måde. Det er her, at den professionelle hundelufter som mig, kommer ind i billedet, siger hun.