Professionshøjskoler: Mundbind bliver krav i særlige tilfælde

Skolerne strammer kravene for at forhindre smitte med coronavirus.

Københavns Professionshøjskole har indkøbt 200.000 mundbind, som de studerende skal have på i visse tilfælde. (Foto: (DR))

De studerende på Københavns Professionshøjskole skal overholde et afstandskrav på minimum en meter og bruge mundbind i undervisning på tværs af hold.

Det oplyser Københavns Professionshøjskole i en pressemeddelelse om de nye coronaretningslinjer forud for studiestarten.

Professionshøjskolen har indkøbt 200.000 mundbind, så de er klar til studiestart i næste uge.

Det siger Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole.

- Mundbind skal bruges i de situationer, hvor man ikke kan få isoleret gruppen, og hvor de skifter hold og lokaler, siger han.

Også Professionshøjskolen Absalon har her til morgen besluttet, at de indfører krav om mundbind. Og i visse situationer vil der også være krav om handsker, oplyser presseansvarlig Klaus Kristensen til DR.

- Absalon har valgt ud fra et forsigtighedsprincip, at det bliver obligatorisk at have mundbind på i alle vores faglokaler. Det er eksempelvis i vores musiklokaler eller idrætshaller, hvor de studerende har praktisk undervisning, siger han.

Studenterråd: De studerende skal ikke betale

En af dem, der kan komme til at skulle tage mundbindet på, er Ditte Mundeling Samuelsen, der er forperson for Studenterrådet på Københavns Professionshøjskole.

Hun er glad for tiltaget, for det betyder mindre fjernundervisning for de studerende.

- Mundbindet skaber grobund for, at vi kan komme ind og have fysisk undervisning i modsætning til hele foråret, hvor vi har siddet bag hver vores skærm og prøvet at få læring ud af det, siger Ditte Mundeling Samuelsen.

Men det er vigtigt, at mundbindet ikke bliver en udgift for de studerende, understreger hun.

- Vi er en hel masse studerende, der kun har SU’en som indtægt, og mundbind kan blive en større udgift. Så i Studenterrådet vil vi kæmpe for, at det bliver en udgift som Københavns Professionshøjskole har.

Rektor Stefan Hermann mener heller ikke, at det skal være de studerende, der skal finde pengepungen frem.

- Nu har vi købt 200.000 mundbind, og der er flere på vej. Vi synes ikke, de studerende skal til lommerne. Så kommer vi til at have en snak med staten og politikerne om, at det er uddannelsesinstitutionerne, der påtager sig den udgift.

Også hos Professionshøjskolen UCN i Thisted indfører man i nogle situationer krav om mundbind. For eksempel når fysioterapeuter skal øve sig på hinanden, eller sygeplejersker skal tage blødprøver i deres færdighedslaboratorie.

Eleverne kan hente gratis mundbind i skolens servicecenter, og Iben Bøgh Bahnsen, der er uddannelseschef hos UCN Sundhed i Thisted, forventer, at eleverne overholder retningslinjerne.

- I første omgang vil vi motivere til at bære mundbind, og hvis det ikke kan lade sig gøre af den vej, så tænker jeg ikke, at vedkommende kan deltage i undervisningen, siger Iben Bøgh Bahnsen.

Virolog: God idé

Mundbindene skal blandt andet i brug, når det ikke er muligt at holde en meters afstand mellem de studerende.

Og det er en god idé at indføre mundbind på videregående uddannelser, mener professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen.

- Når man ikke kan holde afstand, så er mundbind det næstbedste. Der er ikke 100 procent beskyttelse, men de giver en effektiv beskyttelse, og det ville da være dumt ikke at gøre det, siger han.

Artiklen er opdateret klokken 11.32 med afsnit om Professionshøjskolen UCN i Thisted.

FacebookTwitter