Professor: E-væsker uden nikotin kan indeholde hvad som helst

Sikkerhedsstyrelsen skal ikke kontrollere, hvad e-væsker uden nikotin til e-cigaretter indeholder.

Antallet af dampere i Danmark er femdoblet siden 2010. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

- Det er rent cowboyland. Man kan putte hvad som helst i væsken, og så sælge det.

Sådan beskriver Jørgen Vestbo, der er professor i lungemedicin på Syddansk- og Manchester Universitet, markedet for e-væsker uden nikotin.

Der findes cirka 90.000 forskellige e-cigaretprodukter på markedet i Europa og mange af dem er e-væsker, vurderer Niels Them Kristensen, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Det bekymrer ham, at der ikke er bedre styr på e-væskerne uden nikotin.

- Jeg tvivler stærkt på, at der er nogen, der ved, hvad væskerne indeholder. Markedet for e-væsker uden nikotin er et meget gråt og ureguleret marked. I værste fald kan nogen stå i deres badekar og blande væskerne for derefter at sælge det, siger Niels Them Kjær.

Sikkerhedsstyrelsen skal efter den nye lov om e-cigaretter fra sidste år kontrollere e-væskerne med nikotin. Men væsker uden nikotin skal ikke kontrolleres.

Alligevel bliver folk ved med at dampe uden nikotin. Der findes omkring 80.000 i Danmark, der benytter e-væske uden nikotin. De tal er foruroligende, mener Simon Rask, centerchef i Hjerteforeningen.

- Der er ikke nogen, der følger op, der er ikke noget kontrol. Kort sagt, der er ikke nogen, der følger med i, hvad der kommes i e-væskerne uden nikotin.

Men den kritik er Kim Dabelstein Petersen, der er formand for Dansk e-Damper Forening, ikke enig i. Han mener ikke, at folk bør være bekymrede for, hvad der er i e-væskerne uden nikotin.

- De væsker som forhandlerne sælger er lavet til e-cigaretter og damp. Der er ingen økonomisk gevinst for forhandlerne i at bruge skumle tilsætningsstoffer. Det er priserne simpelthen for lave til, siger han.

Kim Dabelstein Petersen erkender, at der kan ske fejl, og at det i fremtiden kan vise sig, at nogle af stofferne alligevel var skadelige. Han mener også, at det ideelt set ville være bedst, hvis Sikkerhedstyrelsen kontrollerede det hele. Men det er for dyrt.

Lige nu koster det 36.900 kroner at indberette en e-væske med nikotin til Sikkerhedstyrelsen. Det samme system ønsker Kim Dabelstein Petersen ikke til e-væsker uden nikotin. I stedet ønsker han, at der bliver lavet et arkiv med data over alle e-væsker og tilsætningstoffer.

- Hvis vi så i fremtiden finder ud af, at nogle e-væsker indeholder noget skadeligt, så kan vi med det samme fjerne dem.

I alt findes der 300.000 personer i Danmark, der damper.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.