Psykiatri-ansatte og politikere raser: Økonomien er fortsat uklar bag de anbefalinger, som skal mindske risikoen for ny Field's-sag

Tre måneder efter Field's-anbefalingerne blev fremlagt, er der fortsat usikkerhed om, hvad det vil koste at indføre dem i psykiatrien.

Mere end tre måneder efter de seks anbefalinger blev fremlagt, som skal minimere risikoen for en ny hændelse lignende Field's, er der stadig uklarhed om økonomien bag forbedringerne. Det møder kritik fra en række partier i Region Hovedstadens forretningsudvalg. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Ritzau Scanpix)

Økonomien er fortsat uklar bag de anbefalinger, der skal minimere risikoen for, at noget lignende skyderiet i Field's gentager sig.

Det fremgår af den dagsorden, som bliver fremlagt for Region Hovedstadens forretningsudvalg i dag, og uvisheden om økonomien bliver kritiseret af en række politikere i regionsrådet.

- Det stiller os et sted i dag, hvor vi ikke kan træffe nogle konkrete beslutninger. Det er simpelthen ikke muligt at komme videre med de her anbefalinger, hvis der ikke også er en økonomisk ramme, siger Thomas Rohden, der er medlem af forretningsudvalget for Radikale Venstre.

Anbefalingerne blev fremlagt på et møde den 11. oktober af en ekspertgruppe nedsat af Region Hovedstaden og Sundhedsministeriet. De fremkom, efter eksperterne havde undersøgt den formodede gerningsmands patientforløb i psykiatrien op til skyderiet i Field's.

Uklarheden om økonomien bag de seks anbefalinger kan forsinke de forbedringer af psykiatrien, der skal minimere risikoen for nye tragiske hændelser. Det er alvorligt, påpeger Marianne Frederik, medlem af Enhedslisten i Region Hovedstaden.

- Det her handler om at forebygge en lignende hændelse som Field's.

- Når der ikke er sat beløb på endnu, så er der jo risiko for, at det først bliver i 2024, at anbefalingerne kan implementeres, siger hun.

DR har talt med Christoffer Buster Reinhardt fra Det Konservative Folkeparti og Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti. Begge politikere retter ligledes kritik af den uklare økonomi - foruden klarhed om økonomien, er det svært at tage politisk stilling til anbefalingerne, påpeger de.

Lovede status på Field's-anbefalinger

Allerede i december kunne DR fortælle, at der mangler penge og personale til, at alle anbefalinger kan føres ud i livet. Dengang lovede regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) til DR, at der ville komme en status på Field's-anbefalingerne i januar 2023.

- Noget kommer til at tage lidt længere tid. Noget vil koste nogle flere penge. Det er det, vi får en status på i januar, sagde han.

Men den status er altså ikke klar nok, slår flere politikere i Region Hovedstadens forretningsudvalg fast. Uklarheden kan forsinke flere af de seks anbefalinger, og det vækker kritik fra ansatte i hovedstadens psykiatri - en af dem er sygeplejerske Thomas Sørensen.

- Det virker urealistisk, at man vil implementere de her anbefalinger uden at tale om, hvad det skal koste. Når de ikke ved, hvad de seks anbefalinger skal koste, så lyder det jo som merarbejde til en i forvejen presset psykiatri.

- Det er jo useriøst. Det er jo noget af det, vi er flere, der har ytret kritik af; at vores speciale ikke bliver taget seriøst af dem, der har ansvaret, siger Thomas Sørensen.

Sundhedsøkonom: Handling kan trække ud

Den uklare økonomi kan betyde, at de seks anbefalinger tager længere tid om at blive ført ud i livet. Det vurderer Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

- Det gør det svært at træffe besluntinger, når man ikke ved, hvad det koster. Det betyder i praksis, at ting trækker ud. På den måde kan man godt forholde sig kritisk til, at sagsforløbet bliver unødigt langtrukkent.

Han mener, at det er symptomatisk for psykiatrien, at økonomien ikke er lige så klar som politikernes ambitioner.

- Så sker der jo det, at man ikke får den psykiatri, vi kunne ønske os, og så er der folk, der ikke bliver behandlet, som vi kunne ønske os, siger Jakob Kjellberg.

Regionsrådsformand: Vi får snart overblik om økonomien

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) forklarer, at det er nødvendigt at diskutere indholdet af anbefalingerne yderligere, før embedsfolkene i regionen kan sætte en pris på, hvad det vil koste.

Kan du forstå, hvis nogle borgere i hovedstaden kan tænke, at I simpelthen ikke tager det her seriøst, når I ikke har regnet på, hvad det vil koste at minimere risikoen for at noget lignende sker igen?

- Jo, når det bliver sagt på den måde, så kan jeg godt forstå det, men man bliver også nødt til at forstå, at psykiatrien i Region Hovedstaden nu har arbejdet på at finde ud af, hvad der skal til.

- Arbejdet har resulteret i 18 tiltag, som forretningsudvalget vil blive præsenteret for. Nogle tiltag er i gang, og andre kræver mere økonomi. Der kommer vi til at diskutere, hvordan vi skaber den rette økonomi, siger Lars Gaardhøj.

- I december sagde du til os, at det her møde skulle bruges på at få en pejling på, hvad det vil koste, og om der skal flere penge til. Hvorfor er der ikke konkrete tal på?

- Debatten vil selvfølgelig også komme til at handle om, hvor mange penge, der skal til. Men det er også nødvendigt at sige, at det er svært at sige præcist, hvor meget der skal til, siger Lars Gaardhøj.