Råben til møder, udmeldinger og ekskludering: Balladen fortsætter i Socialdemokratiet i Ishøj

Først tabte borgmesteren intern magtkamp i partiet. Nu har flere byrødder meldt sig ud, og én er smidt på porten.

Merete Amdisen (venstre) overtog spidskandidatposten fra Ole Bjørstorp. Til højre ses Annelise Madsen, som nu er tidligere medlem af Socialdemokratiet i Ishøj.

Rettelse: Af artiklen har det tidligere kunne forståes, at Annelise Madsen ikke længere er med i byrådet i Ishøj. Hun er fortsat en del af byrådet, og dette er tydeliggjort i artiklen.

'Usund kultur' og 'kammerateri'.

Det er de ord, som nu tidligere byrådsmedlem for Socialdemokratiet Annelise Madsen sætter på stemningen i partiet i Ishøj Kommune på den københavnske vestegn.

- Der har været en meget meget grim opførsel internt. Der har været råberi under møderne, når man ytrer en holdning, der ikke er den, der bliver lagt op til.

Annelise Madsen, der stadig sidder i byrådet, men nu ikke længere for Socialdemokratiet er det seneste af i alt fire byrådsmedlemmer i Ishøj, der har meldt sig ud af partiet siden starten af året.

Ifølge Annelise Madsen skyldes det ikke kun politisk uenighed, som har sprængt Socialdemokratiet bare fem måneder før kommunalvalget i november.

Ledelsen i partiet har i mange år ikke haft øje for, hvad det bedste har været for Ishøjs borgere, mener hun.

- Det har i for mange år handlet om personfiksering og magttilegnelse og ikke, hvad der tjener borgerne og kommunen bedst.

Magtkamp, nyt borgmesterparti og coronahåndtering

Det er ikke første gang, at ballade på byrådsgangene i Ishøj får plads i nyhederne.

Allerede sidste år trak Socialdemokratiet i vestegnskommunen overskrifter, da byens mangeårige borgmester, Ole Bjørstorp, tabte et kampvalg om at blive spidskandidat for partiet til kommunalvalget i november.

Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp fra Ishøjlisten. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det fik borgmesteren til at danne sit eget parti - Ishøjlisten - som han fik yderligere to byrådsmedlemmer med på. Samtidig pegede Socialdemokratiet på Merete Amdisen som spidskandidat for partiet, der nu ikke længere har det absolutte flertal i kommunen.

DR har spurgt Merete Amdisen om, hun vil kommentere på de seneste udmeldinger af partiet, men hun har ikke ønsket at stille op til interview.

Politikerne i Ishøj har sideløbende med balladen i byrådet også skullet håndtere en coronakrise, som har ramt kommunen hårdt. I lang tid toppede kommunen listen over flest smittede pr. indbygger og måtte holde erhverv, skoler og dagsinstitutioner lukkede længere tid end resten af landet.

Det var en krise, som fik beskyldningerne til at flyve mellem partierne om dårlig håndtering af smitten.

'Ishøj vil ikke have Merete Amdisen som borgmester'

Mens Annelise Madsen frivilligt valgte at forlade Socialdemokratiet, blev et andet medlem i samme periode også ekskluderet fra partiet.

Det skete, efter at personen oprettede facebookgruppen 'Ishøj vil ikke have Merete Amdisen som borgmester'.

Gruppen har i skrivende stund 32 medlemmer.

Med flere sager om intern ballade står partiet dermed til en rigtig dårlig optakt til kommunalvalget, vurderer Roger Buch, der er kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er selvfølgelig en dårligt optakt, for der er nogle vælgere, som vil sige, at den larm og ballade, der har været i partiet, den vil de ikke være en del af, siger han.

Hos partiet genkender næstformand Emil Nissen ikke hele billedet af balladen, men:

- Der har selvfølgelig været politiske uenigheder, siger han.

Ud af Ishøjs 19 byrådsmedlemmer er de syv nu socialdemokrater.

Facebook
Twitter