Radikale vil registrere kønnenes optrædenderkøbenhavnske spillesteder

Skal spillestederne registrere, hvor mange kvinder og mænd, der optræder på de københavnske scener? Ja, mener Radikale i hovedstaden.

Der er for mange mænd på de københavnske scener. Derfor foreslår de Radikale, at spillestederne skal registrere de optrædendes køn, så flere kvinder kommer på scenen fremover. (Arkivfoto: Ginger Ninja) (Foto: Nanna Kreutzmann © Scanpix)

Det skal fremover registreres, hvor mange mænd og kvinder, der optræder på spillesteder i Københavns Kommune.

Sådan lyder forslaget fra De Radikale på Københavns Rådhus, da der lige nu er en overvægt af mænd, der optræder.

Manden med forslaget, Andreas Pourkamali, mener, at det vil give bedre musik:

- Kvinder kan noget andet end mænd. De bringer noget andet til bordet, det skaber mangfoldighed og en større mængde af kvalitet, som vil løfte musikken på scenen, siger den radikale politiker.

Men kønsregistrering er fuldstændig unødvendigt, mener Venstres Jens Kristian Lütken.

Det bør udelukkende handle om høj, kunstnerisk kvalitet, siger han.

- Spillestederne er bedst til selv at afgøre, hvem der skal optræde, i stedet for at vi presser politiske prioriteter ned over spillestederne, der ved meget mere om musiklivet ud fra en kunstnerisk afgørelse, siger han.

Jazzhouse tæller allerede kvinder og mænd

Jens-Kristian Lütken mener, at De Radikales forslag hæmmer ligestillingen

- Man latterliggør ligestillingsdebatten med sådan et forslag, for det er jo sådan set ikke et reelt problem i forhold til ligestilling.

Mens politikerne diskuterer, om der skal være kønsregistrering på de københavnske spillesteder, så er man allerede i fuld gang med netop det på Jazzhouse i København.

Her har man i over et år registreret antallet af kvinder og mænd på scenen.

Og det gør man blandt andet for at blive klogere på, hvorfor der er færre kvinder, der når ud på scenen, fortæller daglig- og kunstnerisk leder, Bjarke Svendsen:

- Man kan se det på musikskolerne. Frem til 12-13 år er der nogenlunde ligelig kønsfordeling, men derfra begynder pigerne at falde fra. Det er det, jeg gerne vil være med til at sætte fokus på, siger han.

Bjarke Svendsen understreger, at det er ud fra en kunstnerisk vurdering, når Jazzhouse hyrer musikere til optrædender. Men derfor kan man alligevel blive klogere ved at registrere kunstnerne, mener han:

- Det handler ikke om kvoter. De dygtigste skal nok komme og spille, men der er bare ikke ret mange kvinder, der søger om at komme og spille på Jazzhouse, og det er den fødekædeproblematik, jeg gerne vil ind og ændre, siger han.

Senere i dag skal Kultur- og Fritidsudvalget behandle forslaget om at indføre kønskvotering på de kommunalt støttede spillesteder.

Opdatering: Tidligere fremgik det af artiklens overskrift, at der var tale om kønskvoter, men de Radikales forslag handler kun om kønsregistrering. Det er nu blevet rettet i overskrift og billedtekst. DR beklager fejlen.

FacebookTwitter