Rapport: Problemer med københavnsk fortovsordning siden 2012

Københavns Kommune har opkrævet flere hundrede millioner kroner hos grundejerne på et mangelfuldt grundlag, konkluderer ny rapport.

Fortovsordningen i København omfatter 4.000 grundejere, der er blevet opkrævet betaling for at kommunen har holdt deres fortove fri for skrald og snavs. (Foto: christian Als © Scanpix)

Sagen om Teknik- og Miljøforvaltningen i København, der har opkrævet for høje gebyrer for at holde grundejernes fortove rene, bliver ved med at rulle.

Fortovsordningen omfatter 4.000 boligforeninger, butikker og andre grundejere i Københavns indre by, Nørrebro, Vesterbro og Christianshavn, der er blevet opkrævet penge for at kommunen har holdt deres fortove fri for skrald og snavs.

Og en ny rapport - der netop er blevet offentliggjort - konkluderer, at kommunen mangler dokumentation for beregningerne bag gebyrerne helt tilbage fra 2012.

Københavns Kommune har indtil nu erkendt, at der er blevet opkrævet for høje gebyrer i fortovsordningen i 2016 og 2017, og at de 4.000 grundejere i ordningen har ret til at få 17,5 millioner kroner tilbage.

Men nu peger den nye rapport på, at beregningerne bag opkrævningerne har været mangelfulde siden 2012. Det betyder, at der er blevet opkrævet gebyrer for flere hundrede millioner kroner på et løst grundlag, og at grundejerne kan have krav på at få flere penge tilbage.

Det endelige beløb er ikke til at sige på nuværende tidspunkt, siger Michel Schilling, der er konstitueret administrerende direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

- Det er umuligt for mig at sige noget om på nuværende tidspunkt. Vi må læse rapporten og se, hvad den tidsmæssige udstrækning er, og hvad beløbet er, og så finde frem til, hvad det rigtige tal er.

Michel Schilling regner med, at Teknik- og Miljøforvaltningen inden sommerferien kan melde ud, hvor mange penge grundejerne skal have tilbage.

- Vi bestræber os på at nå det inden sommerferien, men det skal både forbi Økonomiudvalget, Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget, så der er ingen tvivl om, at vi har rigtig travlt med at nå det.

Uklar ansvarsdeling

Rapporten siger desuden, at det siden 2014 har været fuldstændig uklart, hvem i Teknik- og Miljøforvaltnignen, der har haft ansvaret for fortovsordningen, og at man reelt ikke har haft overblik over den.

I flere tilfælde har forvaltningen givet mangelfulde og direkte forkerte oplysninger til borgmesteren og politikerne i Teknik- og Miljøudvalget om ordningen, konkludere den også.

Rapporten har allerede givet anledning til, at to direktører i Teknik- og Miljøforvaltningen er blevet fyret.

Alene i 2017 opkrævede Københavns Kommune 61,7 millioner kroner via fortovsordningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk