Redegørelse om skandale-byprojekt: Kommune bør sige nej til at få 680.000 kroner retur

Forvirring i Vinge: Kommune vil takke nej til rådgivers tilbud om tilbagebetaling - rådgiveren selv afviser at have tilbudt noget som helst.

Udover at rådgive om store byggeprojekter, handler Per Bendix også med vin. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Nej tak.

Sådan bør svaret fra byrådet i Frederikssund Kommune lyde til den eksterne rådgiver Per Bendix' tilbud om at tilbagebetale en del af det honorar, han har modtaget for at rådgive om det skandaleramte byggeprojekt Vinge Centrum.

Ifølge en intern redegørelse, som onsdag aften blev fremlagt for byrådet, har Per Bendix tilbudt kommunen at tilbagebetale omkring 680.000 kroner - svarende til cirka ti procent af sin samlede indkomst på opgaven. Men i redegørelsen anbefaler man altså byrådet at takke nej til tilbudet.

Og det forstår kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, godt.

- Hvis man skal sætte det på spidsen, så er spørgsmålet egentligt, om rådgiverne har været gode nok, og om de skal have noget som helst for det arbejde, der er udført, siger han.

Projektets anden rådgiver, advokatfirmaet Horten, har ifølge redegørelsen tilbudt at betale en fjerdedel af sit honorar tilbage - svarende til 8,75 millioner kroner. Det tilbud rådes byrådet til at tage imod.

Kommunens nej tak til Per Bendix' tilbud får konsekvenser, mener Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

- Hvis ikke man kan få en aftale med Bendix, så er retten den eneste vej, og så må en domstol afgøre, hvor stor en erstatning kommunen skal have, forklarer han.

Rådgiver: Der ligger ikke noget tilbud

Hovedpersonen selv er dog meget overrasket over kommunens redegørelse. Per Bendix afviser nemlig at have tilbudt kommunen nogen som helst form for tilbagebetaling.

- Det beror på en misforståelse. Der ligger ikke noget tilbud, lyder den korte udmelding fra Bendix, der ikke kan forklare, hvorfor Frederikssund Kommune er af en anden opfattelse.

Han understreger samtidig, at han mener, at han har ydet god rådgivning til kommunen.

- Jeg står fuldstændig på mål for den rådgivning, jeg har givet.

- Men som det er endt i dag, kan du så forstå, hvis kommunen mener, at din rådgivning ikke har været tilstrækkelig?

- Kommunens overvejelser og spekulationer kommenterer jeg ikke på, siger Per Bendix.

DR København har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Frederikssund Kommune.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter