Redningsudstyr bliver stjålet og ødelagt

Selvom de røde og hvide redningskranse er sat op for at redde liv, oplever Trygfonden, at folk stjæler dem.

Langs Damhussøen i Rødovre kommune står der flere ensomme standere til redningskranse. (Foto: Maja Rosager)

Sommerferien er over os, og det betyder, at rigtig mange vil hoppe en tur i bølgen blå de kommende uger.

Men ofte bliver badesikkerheden kastet over bord af folk, som enten stjæler eller ødelægger de røde og hvide redningskranse, som er opsat langs strande, havne og badesøer.

Sidste år måtte Trygfonden bestille 320 nye kranse, hvor 263 af dem skulle erstatte stjålne redningskranse.

Og det er livsfarligt, hvis redningskransen ikke er der, når uheldet er ude, det fortæller Lasse Serup, der er driftsleder og tidligere livredder hos Trygfonden Kystlivredning:

- Det er et rigtig vigtigt redskab, som man kan bruge, hvis man ser en, der har brug for hjælp. Den er især vigtig, hvis man ikke er en god svømmer, for så kan man kaste en redningskrans ud og så ringe 1-1-2, siger han.

Men selvom redningskransene kan redde liv, så ser folk ofte ensomme standere uden tilhørende krans.

- Det er på ugebasis, hvor vi får henvendelser fra folk, der enten har fundet en redningskrans på jorden, eller har set standere, hvor der ikke sidder en krans længere, fortæller Lasse Serup.

Badegæster: Lad dem hænge

Langs Islands Brygge i København skal man ikke lede særlig længe, før man for øje på en hvid pæl, hvor der skulle have hængt en redningskrans.

Og det forarger Islands Brygges badegæster, at folk ikke lader redningskransene hænge.

- Eftersom redningskransenes formål er at redde liv, så kan det være katastrofalt, at folk snupper dem. Så jeg synes, man skal lade dem hænge. Hvis man vil have noget at flyde rundt på, så må man medbringe sin egen badering, fortæller Ivan Frogaard.

Markus Kaadheur, der også har sin faste gang på Islands Brygge, mener også, at man skal lade det røde og hvide redningsudstyr hænge, for han ved, hvor nødvendigt det er:

- Jeg har selv set en redningsaktion, hvor der blev kastet en redningskrans ud, fortæller han og forsætter:

- Redningskransen var vigtig. Det var den, der blev kastet først og hjalp personen. Det var den manden klammerede sig fast til og helt klart den, der reddede ham, fortæller han.

Netop i situationer, som den Markus Kaadheur har oplevet, er redningskransen vigtig.

Derfor opfordrer Lasse Serup os alle til at hjælpe med badesikkerheden.

- Det er helt essentielt, at man lader dem hænge. Og hvis man ser en redningskrans, som ligger og flyder, og en ledig stander, så hæng kransen tilbage, så den er klar, når den skal i brug, siger han.

Facebook
Twitter