Regeringen vil gøre peberspray forbudt - nu stiger salget

Flere butikker i hovedstadsområdet og i Sønderjylland oplever stigende salg og efterspørgsel.

DR har talt med otte forhandlere af peberspray i hovedstadsområdet. Syv af dem melder om øget salg, siden regeringens udmelding om at gøre salget ulovligt igen.

Blandt kakigrønne fleecetrøjer og fiskegrej i jagtbutikken Hunters House på Frederiksberg er 23-årige Rikke Alexandrine Troelsen på jagt efter en peberspray.

Hun har allerede et par stykker liggende derhjemme, men for en sikkerheds skyld har hun nu skaffet sig endnu en, mens det stadig er lovligt.

- Det havde måske ikke været nødvendigt at købe endnu en nu, men jeg vil bare ikke risikere at komme til at mangle, så derfor er jeg ude for at fylde op, siger hun.

I starten af oktober lagde justitsminister Nick Hækkerup (S) sammen med regeringen op til at afskaffe den lov, der tillader køb af peberspray i danske butikker, hvis man er over 18 år.

Udmeldingen kom på baggrund af en evaluering, der fastslår, at peberspray kun sjældent anvendes til selvforsvar.

Rikke Alexandrine Troelsen planlægger heller ikke at skulle bruge sin nyindkøbte peberspray, men den giver hende alligevel en følelse af beskyttelse.

- Det giver mig en tryghed at vide, at jeg kan forsvare mig selv, siger hun.

Salg er mangedoblet de seneste uger

Ole Høiberg er indehaver af jagtbutikken Hunters House på Frederiksberg, og han har de seneste uger solgt flere peberspray end normalt.

- Der er mange, der kommer og køber flere peberspray ad gangen. Folk vil gerne sikre sig, at de har et forsvarsmiddel, siger han.

Det er ikke kun i Hunters House på Frederiksberg, at der lige nu er gang i salget af peberspray. DR har været i kontakt med otte butikker i hovedstadsområdet, som har tilladelse til at sælge peberspray.

Blandt dem fortæller syv, at de oplever et større salg. Flere af butikkerne sælger mellem fem og femten gange så meget som normalt.

Daniel Høegh, som arbejder i jagtbutikken Forst og Jagthuset i Lyngby, er en af dem, der har travlt med at lange peberspray over disken. Han fortæller, at butikken de seneste uger har mangedoblet deres salg af peberspray.

Lige efter udmeldingen solgte butikken mere end 200 eksemplarer på en uge.

- Normalt ryger der et par stykker om ugen, men lige for tiden tømmer vi vores våbenskabe, fortæller Daniel Høegh.

Også i Sønderjylland er der for tiden rift om peberspray. Bjarne Jørgensen er indehaver af outdoorbutikken MacNab i Sønderborg, og de seneste to uger har han solgt 40 procent flere af de omtalte spraydåser.

- Alle har hørt, at det måske bliver forbudt, så nu skal man lige nå at sikre sig et eksemplar, siger han.

Ikke meningen, at folk skal have store lagre

Christiansborg overrasker det, at der siden justitsministerens udmelding har været mere gang i salget af peberspray.

Retsordfører for de Radikale Venstre Kristian Heegaard er bekymret over stigningen, som ifølge ham er udtryk for, at Folketinget skal handle hurtigt.

- Det viser bare, at det haster med at få forbuddet igennem. Det er selvfølgelig ikke meningen, at folk skal have store lagre af peberspray i deres skabe derhjemme, siger han.

Ifølge Kristian Heegaard er der nemlig også grobund for, at en del kriminelle i dag kan erhverve sig en peberspray. Det synspunkt bakkes op af den evaluering, som justitsministeriet fik lavet af peberspraysordningen.

- Størstedelen af de peberspray, der er blevet solgt, er blevet brugt som angrebsvåben. Det er dybt forkasteligt at nogle kan finde på det, og det skal vi selvfølgelig have sat en stopper for, siger Kristian Heegaard.

Den holdning deler Dansk Folkeparti ikke. De fastholder, at danskere skal have lov til at købe peberspray.

- Jeg tror, kriminelle nemt kan få fat i de våben, de skal bruge, og hvis en kriminel bruger en peberspray, så er det et mildt våben i sammenligning med hårdere midler, siger Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

Ifølge ham viser den store interesse for køb af peberspray, at mange danskere har været glade for at kunne beskytte sig selv mod hjemmerøveri og personfarlig kriminalitet i eget hjem.

Hos Socialdemokratiet holder retsordfører Jeppe Bruus fast i, at loven, der tillader lovligt salg af peberspray hos godkendte danske butikker, skal rulles tilbage hurtigst muligt.

- Når vi vil indføre forbud mod peberspray, så er det jo fordi, det er de forkerte, der bruger det, siger han.

Rikke Alexandrine Troelsen kan godt forstå nogle af partiernes argumenter om, at der kan være problemer forbundet med lovlig adgang til peberspray. Men hun synes, det er ærgerligt, hvis politikerne ikke længere vil tillade, at hun kan erhverve sig en peberspray og dermed føle sig mere tryg.

- Jeg vil ikke risikere, at jeg ikke kan forsvare mig selv mod nogle, som vil gøre mig ondt, siger hun.

Facebook
Twitter