Kan man ikke selv transportere sig til og fra behandling på hospitalet, så kan man i visse tilfælde blive hentet og bragt af hospitalets sygetransport.
Men 40.000 gange sidste år kørte chauffører forgæves efter patienter i Region Hovedstaden, hvilket har kostet otte millioner kroner. Ofte er det helt banale misforståelser, der ligger bag.
- Det kan for eksempel være, at chaufføren bliver bedt om at hente patienten i et venteområde ved indgangen, og patienten stadig sidder oppe på afdelingen. Eller patienten kan være ude at tisse, når chaufføren kommer, siger budgetchef i Region Hovedstaden Jette Sylow Rasmussen.
De mange forgæves køreture er spild af tid og ressourcer, mener Karin Friis Bach (R), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.
- Det er jo ikke hensigtsmæssigt, at der bliver brugt ressourcer på opgaver, der ikke tilfører nogen værdi. Det lyder også som et meget højt antal forgæves kørsler.
I Region Hovedstaden er det afdelingerne ude på hospitalerne, der bestiller sygetransport til patienterne. Anderledes ser det ud i Region Sjælland, hvor et centralt kørselskontor koordinerer direkte med patienterne. Her er andelen af forgæves kørsler halvt så stor som i Region Hovedstaden, og der er god grund til at kopiere den model, mener Karin Friis Bach.
- Koordination af kørsler er jo ikke hospitalernes kernefunktion, og noget tyder på, at man kunne gøre det bedre ved at lægge opgaven ud til et centralt kørselskontor.
Region Hovedstaden havde sidste år 677.000 køreture med patienter, der skulle til eller fra behandling på hospitalet. Politikerne vedtog allerede sidste år, at der skulle spares ti millioner kroner på sygetransporter.