Region Hovedstaden vil undersøge børnehaver og vuggestuer for PFAS først

Regionen kender til flere tusinde steder, hvor grunde potentielt kan være forurenet med de skadelige stoffer - og på nogle af dem, ligger der i dag børnehaver og vuggestuer.

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Region Hovedstaden sætter nu fart på at undersøge jorden ved de vuggestuer eller børnehaver, der kan være forurenet med PFAS.

I alt kender regionen til omkring 5000 steder, hvor de skadelige stoffer kan være brugt. Det kan være grunde, hvor der tidligere har ligget eksempelvis lossepladser eller industri.

Men det er ikke muligt at gennemgå alle steder på én gang - og derfor har regionen valgt at starte ved børneinstitutionerne, fortæller Line Ervolder, der er formand for klima -og miljøudvalget i regionen:

- De små børn er mest udsatte. De leger på jorden og kan finde på at putte det i munden, forklarer hun.

I første omgang vil regionen gennemgå de forskellige institutioners adresse, for at se på, om de ligger på en potentiel PFAS-grund. Hvis det viser sig, at der tidligere har været brugt PFAS-stoffer i nærheden af legepladser og græsplæner, vurderer regionen, om jorden skal undersøges nærmere.

Legepladsen i Fuglereden, en børnehave og vuggestue i Brønshøj i København. (Foto: © Foto: © Bodil Åbom)

Men Line Ervolder regner med, at regionen rimelig hurtigt kommer igennem.

- Vi har været igennem den her øvelse før, hvor vi tidligere har tjekket 120 daginstitutioner. Nogle af stederne har vi også allerede renset jorden, lyder det.

- Vi tager det roligt

Sandkasserne i børnehaven og vuggestuen Fuglereden i København, er et af de steder, som regionen har i kikkerten. Daginstitutionen ligger nemlig på en grund, hvor der for efterhånden en del år siden, har stået industrimaskiner.

Tine Engelbrecht Nielsen er leder i Fuglereden - og hun synes det er en god idé, at regionen prioriterer at undersøge steder, hvor børn færdes hver dag.

- Lige når man får beskeden bliver man da møgbekymret, siger hun.

Men indtil videre har institutionen kun fået et brev om, at regionen vil se på grunden. Hun er derfor fortrøstningsfuld.

- Når ikke der er større bål og brand, så tager vi det roligt.

God prioritering

Også Københavns Forældre Organisation er tilfredse med, at regionen prioriterer at få styr på de grunde, hvor der i dag ligger børnehaver og vuggestuer. Sådan lyder det fra organisationens formand Signe Nielsen.

Selvom det betyder, at mange andre, som også venter på at få afklaret, om deres grund er fyldt med de farlige stoffer, så holder hun fast i, at børnehaver og vuggestuer er vigtigst.

- Børnene kan ikke selv vælge at gøre noget andet. En privat kolonihave kan folk godt vente med at bruge, men vi kan ikke lade vær med at sende vores børn i institution, siger hun.