Regioner kritiserer SSI efter mangel på influenzavacciner: 'Det er jeg dybt bekymret over'

Alene i Region Hovedstaden mangler man cirka 2.600 vacciner til sundhedspersonalet.

Ansatte i psykiatrien, på fødeafdelinger og i den planlagte kirurgi på hovedstadens hospitaler er ikke på prioriteringslisten, når regionens medarbejdere skal have influenzavaccinen.

Mens coronasmitten stiger, står influenzasæsonen også for døren. Men i flere regioner oplever man lige nu, at Statens Serum Institut (SSI) ikke kan levere vacciner nok til, at alt sundhedspersonale kan få tilbudt et lille stik i armen med den populære influenzavaccine.

Det gælder blandt andet i Region Hovedstaden, hvor man mangler 2.600 influenzavacciner til sundhedspersonalet.

- Det er jeg dybt bekymret over, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden (K), som kritiserer SSI for ikke at lave en skarp prioritering af landets samlede pulje af influenzavacciner.

- Jeg vil rigtig gerne give alt sundhedspersonale et tilbud om en influenzavaccine. Vi skal helst ikke se afdelinger blive lagt ned af et udbrud eller personale, som smitter sårbare patienter. Særligt i år hvor vi står i en coronakrise, så derfor er jeg meget bekymret over, at vi ikke kan få nok vaccinationer, siger han.

Konsekvensen af de manglende vacciner er nemlig, at regionen risikerer sygemeldinger i en tid, hvor hospitalerne i forvejen er under pres af coronavirus.

- Corona og influenza er en rigtig kedelig cocktail. Vi skulle gerne bruge alle kræfter på en coronaepidemi og på at kunne hjælpe patienterne, siger han.

I Region Hovedstaden må man blandt andet nedprioritere vacciner til personalet i psykiatrien og på fødeafdelingerne.

"Mere gavn ude på arbejdspladsen"

Hos fagforbundet FOA mener man, at de tomme vaccinehylder i Region Hovedstaden er udtryk for en forkert prioritering.

- Vi skal beskytte dem, der er tættest på borgerne og er ude i frontlinjen. De gør mere gavn ude på arbejdspladsen, end de gør hjemme i sygesengen, lyder det fra sektorformand Torben Hollmann.

Han mener, at der er en reel risiko for, at afdelingerne bliver "affolket".

- Vi har behov for, at folk er på arbejde, og vi ved, at vi er ekstra disponerede for, at folk bliver syge på grund af covid-19 og nu også influenza, fordi de ikke kan få vaccinen, siger Torben Hollmann.

Andre regioner også i mangel

Det er ikke kun Region Hovedstaden, som nu må prioritere.

Også i Region Midtjylland mangler de vacciner. Helt præcis 1.000, oplyser koncerndirektør Ole Thomsen til DR.

Det har fået regionen til at holde møde i starten af november, hvor man sammen med hospitalerne skal prioritere, hvordan vaccinerne skal prioriteres.

I Region Syddanmark har man bestilt 15.000 vacciner, men kun fået leveret 12.500.

Derfor har sygehusene fået besked om, at influenzavaccinen kun er til sårbare patienter og personale med patientkontakt, forklarer Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

- Det er bekymrende, at man har tilrådet så voldsomt, at alle skal lade sig vaccinere, og så er der ikke vacciner nok, siger Kurt Espersen.

Bestillinger lukkede 15. oktober

DR ville gerne have spurgt Statens Serum Institut til regionernes kritik, men det har ikke været muligt at få et interview med instituttet.

I et skriftlig svar til DR oplyser vicedirektør Ole Jensen dog, at bestillingen af vacciner blev lukket den 15. oktober, og at "alle bestillinger før den dato er leveret eller er ved at blive leveret. SSI har i dag et mindre spærret lager af vaccine. Der er endnu ikke taget endelig stilling til, hvornår og hvordan vi åbner op for bestilling i det spærrede lager", lyder det i det skriftlige svar.

Samtidig skriver Ole Jensen også "at Sundhedsstyrelsen har som mål, at 75 procent af sundhedspersonalet vaccineres. Er der større efterspørgsel, vil der kunne opstå en situation, hvor det ikke er muligt at vaccinere alle".

Tilbud blev udvidet

Tilbuddet om gratis vaccine løber fra 1. oktober frem til 15. januar. Influenzasæsonen går i Danmark fra uge 40 til uge 20, og ifølge Statens Serum Institut optræder virusset hyppigst fra december til marts.

Normalvis har blandt andet ældre fået tilbuddet om den gratis vaccine, men på grund af coronaepidemien er tilbuddet i år blevet udvidet til personale i sundheds- og plejesektoren.

Ole Jensen fra Statens Serum Institut har tidligere udtalt, at man tydeligt kan mærke en øget efterspørgsel, ikke bare i Danmark men også i resten af verden.

- Vi har købt markant flere doser ind til influenzasæsonen 2020/2021, men vi må konstatere, at der i år er en ekstraordinær stor efterspørgsel. Vi arbejder i øjeblikket på at skaffe flere doser influenzavaccine fra producenterne, men det er vanskeligt, da det ikke kun er i Danmark, der er en ekstraordinær stor efterspørgsel, men på verdensplan, lød det for et par uger siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk