Regionrådsmedlemmer retter skarp kritik af Sophie Hæstorp Andersen

'Horribelt' og 'sjusket', at der ikke er blevet lavet kerneårsagsanalyse, efter 16-årig sidste år døde af meningitis.

Sophie Hæstorp Andersen har bedt Herlev Hospital komme med en redegørelse for, hvorfor de ikke har lavet en kerneårsagsanalyse. (Foto: © DR, DR)

Flere politikere i Region Hovedstaden er stærkt utilfredse med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), efter det er kommet frem, at der i en af sagerne om meningitis-dødsfald ikke er lavet den kerneårsagsanalyse, der har til formål at forhindre fremtidige fejl.

Det strider imod, hvad regionsrådsformanden fortalte i TV Avisen 3. april i år.

- Det er fuldstændig horribelt. Jeg forstår ikke, at Sophie Hæstorp Andersen stoler på sit system, og jeg synes, hun burde spørge sig selv, om hun har de rigtige mennesker til at rådgive sig, siger Venstres politiske leder i Region Hovedstaden, Martin Geertsen.

Han kritiserer samtidig, at regionen i går meddelte, at den nedsætter et arbejdsudvalg, der skal undersøge behandlingen af meningitis og meningokok-patienter til bunds. Der er brug for en ekstern undersøgelse, mener han:

- Der er behov for, at man for eksempel får Styrelsen for Patientsikkerhed til at foretage de nødvendige undersøgelser, herunder også om kerneårsagsundersøgelserne laves, for det kan regionen tilsyneladende ikke selv finde ud af.

Sophie Hæstorp Andersen forklarer sine udtalelser i TV Avisen med, at hun havde en klar forventning om, at der var lavet en kerneårsagsanalyse.

Når det nu viser sig ikke at være tilfældet, er det 'stærkt utilfredsstillende', siger hun. Men det er ikke godt nok, mener Konservatives medlem af Region Hovedstadens sundhedsudvalg Lene Kaspersen:

- Hun må jo kontrollere, at de oplysninger, hun får fra embedsmændene, er korrekte.

Lene Kaspersen har ikke meget tillid tilbage til regionsrådsformanden:

- Det kan man da ikke have. I det hele taget har jeg ikke meget tillid i øjeblikket, med Sundhedsplatformen og 1813 og nu den her sag. Hvad foregår der på vores hospitaler?

Sophie Hæstorp Andersen har bedt Herlev Hospital levere en redegørelse for, hvorfor der ikke er blevet lavet en kerneårsagsanalyse.

Vicedirektør på Herlev Hospital Jan Toftholm skriver i en mail til DR, at han beklager, at hospitalets analyser ikke har været dybdegående nok.

- Det vil vi nu rette op på med en grundig redegørelse af forløbet, skriver han.