Regionsdrevne lægeklinikker lukker ned til efteråret

Klinikkerne bliver i stedet til licensklinikker, hvor praktiserende læger kan leje sig ind.

Region Hovedstaden besluttede sidste år at etablere to midlertidige regionsdrevne klinikker til alle de patienter, der stod uden en fast læge. Det tilbud tog 4200 imod. Ét af stederne er på Amager Hospital. (Foto: Jeppe Bjønn Vejlø © Scanpix)

Mangel på praktiserende læger kan blive ét af temaerne i valgkampen.

Problemet har nemlig ramt en række hovedstadskommuner. Blandt andre København, hvor den massive mangel på praktiserende læger har betydet, at 4.200 borgere siden sidste år har været henvist til lægebehandling på to regionsdrevne lægeklinikker på Amager og Frederiksberg Hospital.

Men levetiden bliver kort for de to klinikker. De lukker igen til oktober.

Region Hovedstaden omdanner istedet klinikkerne til licensklinikker, hvor praktiserende læger kan leje sig ind i lokalerne.

Det siger Qasam Nazir Ahmad, der er formand for regionens udvalg for forebyggelse og sammenhæng.

- Vores erfaring er, at der er læger derude, som er interesserede i at leje sig ind på licensklinikker, hvor der på forhånd er personale og udstyr.

Samme klinikker - andre læger

Licensklinikkerne kommer til at stille faciliteter til rådighed til uddannede læger, der kan byde på at leje sig ind fem år ad gangen.

Efterfølgende vil lægerne blive tilbudt at købe klinikken.

- Der er mange læger, som ikke ønsker at købe deres egen praksis til at starte med. De vil gerne ud og prøve at være familielæge, og det skal de selvfølgelig have mulighed for, siger Qasam Nazir Ahmad.

Én af de patienter, der er blevet tilknyttet regionsklinikken på Amager Hospital, er 78-årige Vivi Hansen.

- Jeg har været igennem nogle lægeskift. Én solgte praksissen, og så kom jeg til en anden læge, hvor jeg ikke måtte blive, fordi jeg flyttede kommune, siger Vivi Hansen.

Da hun for nylig flyttede, skulle hun så igen have ny læge - denne gang på regionsklinikken.

Og selvom Vivi Hansen i starten var skeptisk, er hun blevet glad for at komme i der.

- Jeg har været glad for at være her, da jeg faktisk har været hos den samme læge på nær en enkelt gang. Det er betryggende og rart, siger Vivi Hansen.

De to regionsklinikker blev oprettet midlertidigt, fordi stort set alle praktiserende læger i København og på Frederiksberg havde lukket for tilgang af patienter.

Men nu, da regionen har besluttet at omdanne regionsklinikken til en licensklinik, kan patienterne igen se frem til at få ny læge, uanset om patienterne skulle få lov til at fortsætte i klinikken eller ej.

Det er ikke noget, Vivi Hansen ser frem til.

- Jeg kan ikke sige andet, end at det er ærgerligt, siger hun.

PLO-formand bakker op

Selvom patienterne i de to klinikker efter bare et år igen skal have ny læge, er planerne alligevel en god nyhed, mener formanden for de praktiserende læger i hovedstaden, PLO, Karin Zimmer.

- Uanset om patienterne fortsætter med at være tilknyttet de to lokaler, hvor klinikkerne ligger nu, eller om de skal skifte til en læge, der praktiserer et andet sted, vil man i fremtiden kunne få en fast læge, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk