Rekordmeget torskeyngel i Øresund: 'I vores verden er det helt fantastisk'

Der er blevet observeret usædvanligt mange små torsk i Øresund. Nu håber fiskehandler i Gilleleje, at han i fremtiden igen kan sælge lokale nytårstorsk.

Der er observeret ti gange så meget torskeyngel i Øresund i år sammenlignet med sidste år, oplyser Øresundsakvariet i Helsingør, der er en del af Københavns Universitet. (Foto: © Kasper Nyberg)

Hvis du bor i hovedstadsområdet og foretrækker din fisk helt friskfanget, er der gode nyheder.

Øresundsakvariet i Helsingør, der er en del af Københavns Universitet, rapporterer nemlig om rekordmeget torskeyngel.

Ifølge akvariechef Jens Peder Jeppesen er der observeret mere end ti gange så meget torskeyngel i år sammenlignet med sidste år, hvor antallet af torskeyngel i forvejen var højt.

- Der har været usædvanlig meget yngel mellem 4 og 12 centimeter. Det er den her størrelsesklasse, vi ser rigtigt meget af. I vores verden er det helt fantastisk, at den er kommet så meget igen.

Han henviser til, at bestanden af torsk i Østersøen har været ekstremt presset, og det derfor er positivt at se, at antallet af de små torsk nu vokser igen.

Hvert år har Øresundsakvariet gymnasieklasser med ude og lave vådtræk for at holde øje med fiskebestandene. Her er det især torskeyngel, der er i fokus. Video: Kristian Vedel.

Glad fiskehandler

Nyheden om stigningen i torskeyngel vækker også glæde i en af hovedstadens fiskeforretninger.

De seneste ti år har det næsten været umuligt at opstøve én nytårstorsk, der er fanget af lokale fiskere i Gilleleje, fordi bestanden har været presset.

Det fortæller Mike Jørgensen, der ejer Adamsens Fisk på havnen i den nordsjællandske by.

Derfor har han de seneste år importeret torsk fra Nordsøen, som han har solgt til sine kunder.

- Kvaliteten på torsken er stadigvæk god, men fisken har jo to til tre dage på bagen, før vi kan sælge den, og med omkostningerne på fragt så kan man ikke komme udenom, at prisen bliver højere, siger Mike Jørgensen.

Derfor er det en god nyhed, at der nu er observeret markant mere yngel i nærområdet.

- Det er jo fantastisk, at der kommer sådan en udmelding. Det eneste, man kan være bange for, er, at det kommer for sent i forhold til at redde det lokale erhverv, siger Mike Jørgensen.

Før du sender nytårsinvitationer ud til vennerne med friskfanget øresundstorsk på menuen, vil der nemlig gå op mod fem år, før ynglen fra i år er store nok til at fange og spise.

Effektivt forbud

Akvariechef Jens Peder Jeppesen kan ikke se andre forklaringer på boomet af de små torsk, end at fisken har fået fred fra fiskerne i år.

I 2022 indførte EU nemlig regler om, at fritidsfiskere og sportsfiskere kun måtte hjemtage én torsk om dagen.

Og fra midten af januar til udgangen af marts måned i år, hvor torsken har sin gydeperiode, har fiskeriet af torsk været helt forbudt. Samtidig blev erhvervsfiskernes torskekvoter væsentligt begrænset. Det har gjort en stor forskel, lyder det fra Jens Peder Jeppesen.

- Det kan ikke være tilfældigt, at vi ser så meget yngel efter en periode - faktisk den eneste gang nogensinde - hvor torsken har været fredet i den periode, så fremadrettet skal vi selvfølgelig have fredet torsken der, hvor den smider sine æg, siger Jens Peder Jeppesen.

Han glæder sig derfor over, at man fra EU’s side har valgt at forlænge de restriktive kvoter for torskefiskeriet både for erhervsfiskerne og lyst- og sportsfiskerne i 2023.

Øresundsakvariet har i løbet af 2022 lavet vodtræk for at se, hvordan det går med antallet af torskeyngel. (Foto: © Kristian Wedel)

Sportsfiskere: Forstår godt forbud

For sportsfiskere langs Øresunds kyst har torsken tidligere været populær, men det seneste år har de altså maksimalt måttet hjemtage en torsk om dagen.

- Det er svært ikke at blive rigtig, rigtig glad for den nyhed. Vi har virkelig ventet på, at vi skulle se en fremgang i torskebestanden, siger Kaare Manniche, der er fiskebiolog hos Danmarks Sportsfiskerforbund.

Selvom sportsfiskerne savner tiden, hvor man kunne fange flere torsk om dagen, så forstår de godt, at kvoterne for dem også er lave næste år.

- Vi skal bidrage. Vi er en del af løsningen, og derfor accepterer vi, at vi fisker relativt begrænset, siger Kaare Mannichen.