Rekordsalg af projektboliger: Flere køber lejlighed før den står færdig

Salget af projektboliger i København er det højeste i flere år. Som køber skal man se sig for, advarer boligadvokat.

Mange af de nye lejligheder i Nordhavnen i København sælges som projektboliger. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Det kan være lidt af et sats at købe en lejlighed, man kun har set en model af. Ikke desto mindre er salget af projektboliger i København steget støt de senere i år, så det er nu mere end hver tyvende solgte bolig, der er et projektsalg. Det viser tal fra Boligsiden.dk.

Men man skal kigge sig godt for, når man køber en lejlighed, der endnu er under opførsel, siger boligadvokat Jesper Graff fra Boligadvokat24. Blandt andet kan man ikke tegne en ejerskifteforsikring:

- Det betyder kort sagt, at man kun har sin entreprenør at henholde sig til, hvis der viser sig at være mangler ved det, man har købt, siger han.

Ganske ofte oplever købere af projektboliger, at deres nye lejlighed ikke står færdig til tiden, eller at der er mangler ved overtagelsen, siger Jesper Graff:

- Jeg ser det relativt ofte. Der er da en del sager, der går igennem uden konflikter, men der er altså også en del sager, hvor der opstår et eller andet problem.

Borgmester frygter tomme lejligheder

Også fra politisk side ser man med skepsis på det stigende antal projektboliger i København. Projektboliger sælges nemlig uden bopælspligt, og det bryder Københavns Teknik og Miljøborgmester, Morten Kabell (EL), sig ikke om. For man risikerer, at boligerne købes som investeringsobjekter, men i virkeligheden står de ubeboede hen:

- Principielt skal vi slet ikke have boliger uden bopælspligt. Det skaber døde byområder, og det har vi ikke brug for i en storby. Vi har brug for mennesker og lys i vinduerne om aftenen, siger Morten Kabell.

Der skal en lovændring til, hvis kommunerne skal indføre bopælspligt på projektboliger. Det var der i foråret flertal for på Christiansborg, og Morten Kabell er utålmodig efter, at loven bliver vedtaget:

- Jeg håber, den kommer. Det er afgørende, at boliger bliver bygget for at blive boet i og ikke som investeringsobjekter, siger han.

I maj 2017 blev der solgt 104 boliger som projektsalg i København. Det er det højeste salg på en måned i tre år.

Facebook
Twitter