Restaurantejer i dilemma: Takeaway kan redde renomméet, men koster på pengepungen

Dansk Erhverv og restaurationsbranchen efterlyser mere specifikke hjælpepakker til restauranter.

På Restaurant Polly i København, hvor Anders Vendelbo er medejer, har man valgt at holde åbent for takeaway, selvom det betyder færre penge i kompensation fra regeringen. (Foto: Nikolai Rosler © (c) DR)

'Vi laver takeaway. Menuen ændres dagligt', står der på skiltet foran Restaurant Polly i København.

Restauranten åbnede for blot fem måneder siden, uden at vide hvilket stormvejr den løb ind i blot få måneder senere.

I dag er restauranten lukket ned, ligesom alle andre restauranter her i landet. Det er kun muligt at få takeaway.

- Det er aldrig sjovt at skulle holde lukket, især når man er nyåbnet. Vi var så heldige at få nogle gode anmeldelser til at starte på, hvilket gjorde, at der var et godt gæste-flow, og når man så skal lukke ned fra den ene dag til den anden, er det jo ikke fedt.

Restaurant Polly er langt fra den eneste restaurant i landet, der er ramt af coronakrisen.

For få uger siden måtte den hæderkronede Restaurant Kadeau dreje nøglen om, og der er formentlig mange restauranter, der er i lignende kriser.

Det mærker man hos

Horesta
, der er brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

- Det er ikke sikkert, at vi kan bevare alle de

arbejdspladser
, der er, og det er heller ikke sikkert, at vi kan udvikle det gastronomiske niveau, som vi har set i de seneste år, siger direktør Kirsten Munck om fremtiden.

De senere år er der i gennemsnit dukket 1500 nye restauranter op om året alene i

hovedstadsområdet
. Og for de fleste af dem, samt de allerede
eksisterende
restauranter, kan det bedst betale sig at holde lukket under coronakrisen.

Det vurderer Dansk Erhverv.

På den måde får de nemlig mere i

kompensation
fra regeringens hjælpepakker, end hvis de for eksempel lavede kreative takeaway-koncepter.

- Man kan lave regnestykket og se på, hvor meget kan jeg tjene på at lave takeaway, og hvor meget kan jeg tjene på at få

kompensation
. Der vil det for mange kunne betale sig at holde lukket, siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for Turisme og Oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Horesta: Giv forbrugerne et oplevelsesfradrag

På Restaurant Polly har de også opgjort regnestykket. For dem giver det mening at holde åbent for takeaway, vurderer medejer Anders Vendelbo.

- Vi har valgt at tilbyde takeaway, fordi vi tror, at der vil være et behov for det. Vi er som sagt nyåbnede, og vi havde et godt momentum og tænkte, at det kunne der være en fidus i, siger Anders Vendelbo.

Men man bør slet ikke skulle spekulere i, om man skal holde åbent eller ej, mener både Dansk Erhverv og

Horesta
.

Danske Erhverv efterlyser, at regeringen ser på en ændring af restauranternes kompensationsordning, så der er en sammenhæng mellem, at man har åbent for eksempel takeaway, og det ikke går ud over

kompensationen
.

Hos

Horesta
så man også gerne, at vi
forbrugere
ville få et større incitament til at gå ud og spise, når det igen er tilladt.

- Der er brug for

kompensation
i en længere periode. Samtidig foreslår vi også, at man laver et oplevelsesfradrag, hvor man med penge i ryggen kan gå ud og få nogle oplevelser på restauranter og barer, når de åbner igen, siger Kirsten Munck.

'Ufleksibel aftale'

DR
har forsøgt at få en kommentar fra regeringen på, om der skal ændres på kompensationsreglerne for restauranter, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Andre steder på

Christiansborg
er man dog meget interesserede i at ændre på reglerne.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den aftale, der er blevet lavet, er meget lidt fleksibel. Den gør ikke, at virksomhederne kan holde det lidt i gang, og det havde vi gerne set anderledes, siger Mona Juul, der er erhvervsordfører for Konservative.

Hos Enhedslisten peger man på, at der skal findes en løsning, som gør blandt andet takeaway interessant for restauranterne.

- Vi skal gøre det, der giver mening. Man skal ikke kunne spekulere i hjælpepakkerne. At have takeaway som et tilbud. Det er en måde at holde kontakten med sine kunder, og det er jo et langsigtet perspektiv, siger Victoria Velasquez, beskæftigelses- og erhvervsordfører for Enhedslisten.

Tilbage i den tomme restaurant i København, hvor de første takeaway-bestillinger begynder at rulle ind, håber Anders Vendelbo, at tilbuddet gør, at der kommer kunder i restauranten på den anden side af krisen.

- Vi satser på, at vi ikke får så meget regn til sommer, så danskerne har lyst til at bruge deres penge i Danmark og kommer ud at spise på restauranterne. Både her og rundt om i landet, siger han.

Facebook
Twitter