Rigshospitalet vil være det førende børnehospital: En nål skal bane vejen

Nye behandlingsmetoder skal gøre Rigshospitalet førende inden for børnebehandling.

Rigshospitalet vil være førende inden for børneområdet - det skal tre nyansatte professorer være med til at sikre. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En lang, meget tynd nål og et sæt rolige hænder. Det er to af de ting, der skal til, når man skal operere på et foster inde i moderens mave.

Rigshospitalet har man udviklet en teknik, der mindsker risikoen for mor og barn ved fosteroperationer.

Håbet er, at man kan bruge teknikken til flere typer operationer i fremtiden.

For at gøre Rigshospitalets nye børneafdeling BørneRiget, der åbner i 2025, til et af de bedste hospitaler til behandling af børn i verden, har man ansat tre professorer, der skal forske i nye behandlingsmetoder.

Og det er ret specielt for et hospital at kunne det, siger Bent Ottesen, der er lægelig chef på BørneRiget.

- Det er historisk; det er helt usædvanligt, at Novo Nordisk Fonden sætter en så stor bevilling af til at lave en satsning på det børnekirurgiske område. Forskning og udvikling er hele grundlaget for BørneRigets eksistens, siger han om bevillingen på 60 millioner kroner, der har gjort ansættelserne af de tre professorer mulig.

En lang tynd nål

Allerede i dag er Rigshospitalet langt fremme, når det gælder operationer på fostre.

Overlæge Karin Sundberg har været med til at udvikle en teknik, hvor man bruger en ganske tynd nål, som man stikker gennem den gravides mave og helt ind i det ufødte barn.

- Ved hjælp af nåle og meget meget tynde instrumenter kan vi lave nogle behandlinger, som kan gøre fostre, som ellers ville dø, helt raske, siger Karin Sundberg.

I det hvide skab i operationsrummet finder hun en kasse frem. Den er ikke åbnet, og det vil hun heller ikke gøre, for nålen, der ligger nede i kassen, koster 14.000 kroner.

Heldigvis ligger der en nål i skabet, som hun kan vise frem.

- Det er en lang tynd nål på 1,2 millimeter i tykkelsen. Inde i den kan man trække et lille rør af fleksibelt materiale. Og det kan man sætte ind i et foster, hvis det for eksempel er meget sygt af væskeophobning i lungehulen, forklarer hun.

Sådan ser nålen ud, som kan indføres i fostret. (Foto: Rigshospitalet © Rigshospitalet / DR)

En nål med perspektiver

Et par etager oppe på Rigshospitalet har Olav Bjørn Petersen kontor. Han er en af de tre nyansatte professorer og ekspert i føtalmedicin, og skal blandt andet forske i den type operationer

Hans arbejde de kommende år bliver at undersøge, om nålen kan bruges til andre operationer, så endnu flere børn kan blive helbredt for sygdomme, allerede inden de er født.

- Vi skal afdække, hvor det ellers giver mening at bruge den her metode. For jo tidligere man finder en sygdom, jo større mulighed er der for at korrigere den tilstand, inden barnet bliver født, siger han.

Det er fantastisk, at Rigshospitalet, allerede seks år inden den nye børneafdeling åbner, har fået penge til at ansætte ham og to andre kolleger, forklarer han.

- Når BørneRiget er færdigt og i drift, vil vi allerede fra start have glæde af de teknikker og nye behandlingsmuligheder, der kommer i kraft af de her professorater, siger Olav Bjørn Petersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk