14-årige Jonas Schau går i 8.E på Lærkeskolen i Stenløse, men han har leukæmi og kan derfor ikke længere modtage undervisning i klassen med de andre elever.
For et år siden sagde han ja til at være med i et forskningsprojekt på Rigshospitalet, som giver kræftsyge skolebørn mulighed for at deltage i undervisningen ved hjælp af en robot.
- Jonas er helt klart gladere de dage, han er på robotten og er i kontakt med sine lærere og klassekammerater, fortæller Jonas' mor Berit Schau.
På skolen er der også blevet taget imod robotten med åbne arme, fortæller kontaktlærer i 8.E Bente Nissen.
- De har taget utroligt godt imod Jonas på robotten. De aer den, klapper den på hovedet og råber: "Hej Jonas", når han logger på, siger hun.
Robotten har givet Jonas mulighed for at være med på skolebænken, og han har også været med til en klassefest, hvor klassekammeraterne sørgede for, at han havde en hyggelig aften.
- Det er ikke helt ligesom at være med i klassen, men det er dejligt, at jeg kan se og snakke med mine venner, selvom jeg ikke er der, siger Jonas fra sengekanten.
Et succesfuldt projekt
Robot-projektet er stablet på benene af Rigshospitalets BørneUngeKlinik. Det er nemlig vigtigt for kræftsyge børn, at føle sig som en del af skolelivet.
For skolebørn der rammes af kræft, har meget fravær. Både under selve kræftbehandlingen, men ofte også efterfølgende, da de kan være udmattede og have bivirkninger af behandlingen, fortæller Mette Weibel, som er phd. studerende på robot-projektet på Rigshospitalet.
- Mange børn og unge betragter skolen som én af de vigtigste sociale arenaer. Men når et barn er ramt af en alvorlig sygdom, medfører det ofte, at børnene har en fraværsprocent på op til 40 procent i behandlingsperioden, siger hun.
Den høje fraværsprocent betyder også, at mange af børnene oplever problemer med at vende tilbage til skolen efter sygdomsforløbet. Det håber man, at robotten kan ændre på, fortsætter Mette Weibel.
- Faktisk går op mod 20 procent en klasse om efter et længere sygdomsforløb, siger hun
Projektet med robotterne har indtil videre været så stor en succes, at Rigshospitalet nu har fået støtte fra blandt andet Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Forskningsudvalg til at videreudvikle projektet.
- Vi håber, det kan bidrage med mere viden om brugen af den her robotteknologi, så børnene ikke føler sig marginaliseret på grund af deres sygdom, forklarer Dorthe Jarbøl, som er Formand for forskningsudvalget.
Støtten betyder også, at yderligere 50 børn og unge mellem 6-18 år får mulighed for at afprøve en skolerobot i 2020 og 2021.
Tilbage i sengen håber både Jonas og Berit, at mange flere børn får glæde af projektet i fremtiden.
- Robotten er rigtig god. Jonas har snakket om, at det kunne være meget rart, hvis der måske kom hjul på, så den kan køre rundt - det siger vi videre til forskerne, fortæller Berit Schau.