Robotter indtager børnehaven: Skal gøre børnene teknologiklar

Bippende billeformede robotter, der kommer susende henover gulvet, er blevet en del af dagligdagen i flere børnehaver.

Èn af de børnehaver, der har taget det digitale legetøj i brug, er Børnehuset Bøgely i Værløse. Her flyttede en farvestrålende flok robotter ind for godt et år siden – sammen med en 3D-printer, et håndholdt mikroskop og andet digitalt legetøj.

Bee-botter, Blue-botter og Ozo-botter.

Det er navnene på de billeformede legetøjsrobotter, der i den seneste tid er flyttet ind på flere børnehaver.

Blandt andet i Furesø Kommune hvor fem dagtilbud har haft robotter og andet digitalt legetøj boende siden starten af sidste år.

Det fortæller Nikolaj Rachdi Bührmann, der er pædagogisk konsulent i kommunen.

- Det er trådløse mikroskoper, 3D-printere, specifikke musikinstrumenter og iPads med spil, som ikke i udgangspunktet handler om underholdning – men derimod er skabende og kreative.

På den måde håber man, at børn og pædagoger bliver så bekendte med teknologien, at det indgår i børnenes hverdag på lige fod med Lego, puslespil og modellervoks.

Og det har indtil videre vist sig at være en succes, siger Nikolaj Rachdi Bührmann.

- Børnene synes, det er spændende, og vi får faktisk også øje på, at der er børn – det kan være de introverte eller de sprogligt svage børn – der udfolder nogle potentialer, som vi måske ellers ikke ser i institutionerne.

En vigtig udvikling

Ifølge Stine Liv Johansen, der er lektor i børns medier ved Aarhus Universitet, så er det en vigtig udvikling, at man lærer børn om teknologi allerede i børnehaven.

- Robotter kan jo lige præcis være noget af det, der kan være med til at få børnene til selv at få fingrene i teknologien, sådan så de ikke kun sidder og kigger på noget, som nogle andre har skabt til dem, siger Stine Liv Johansen.

I Børnehuset Bøgely i Værløse leger børnene med robotter, så de på den måde er forberedt på den fremtid, de står overfor. (Foto: © Nanna Mortensen)

Selvom der allerede er iPads og skærme i mange børns fritid, så skal der ikke skrues ned for teknologien i børnehaverne, siger Stine Liv Johansen.

- Skærmtid i hjemmet og brug af teknologi i børnehaven kan slet ikke sammenlignes. Det er to helt vidt forskellige ting, det skal, siger Stine Liv Johansen og fortsætter:

- I hjemmet er det jo underholdning og afslapning, men i børnehaven der er det fællesskab og leg, der er det afgørende element.

Skal forberede børn på fremtiden

Èn af de børnehaver, der har taget det digitale legetøj i brug, er Børnehuset Bøgely i Værløse. Her flyttede en farvestrålende flok robotter ind for godt et år siden – sammen med en 3D-printer, et håndholdt mikroskop og andet digitalt legetøj.

Og det har været en gevinst for børnene, lyder det fra daglig leder, Heidi Ingemann Jensen.

- Børnene får en forståelse for, at det er den måde, vi bruger teknologierne på – i stedet for at det er at være passiv forbruger af dem, siger Heidi Ingemann Jensen.

Sammen med fire andre institutioner i Furesø Kommune har Bøgely siden sidste år haft fokus på digital leg.

I Børnehuset Bøgely i Værløse leger børnene med 3D-printere, et håndholdt mikroskop og andet digitalt legetøj. (Foto: © Nanna Mortensen)

Ifølge Heidi Ingemann Jensen er robotterne med til at forberede børnene på den fremtid, de står overfor. Det er nemlig ikke kun forældrenes ansvar, siger hun.

- Det er super vigtigt, at vi tager den opgave på os i daginstitutionerne; børnene er her otte timer om dagen, siger Heidi Ingemann Jensen.